Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Pedagogia

Els néts de Frato reimaginen l´escola

Els néts de Frato reimaginen l´escola

«Jo crec que es podria aprendre sense haver d´odiar tot el que estudies».... Cadascuna de les vinyetes que surt de la ploma del pedagog italià Francesco Tonucci (Fano, 1940), i ja van més de 1.200 des de la primera que va dibuixar ara fa 50 anys, «és un míssil a la línea de flotació del sistema educatiu tradicional». La reflexió és un pensament en veu alta de José Antonio Gordillo, divulgador científic i educador de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa), mentre ens acosta la singular i única exposició que acull durant tot este curs el Museu de les Ciències de València sobre el llegat educatiu de Frato, àlies amb el que Tonucci signa les seues vinyetes.

«Soc un dibuixant que investiga», explica el pensador italià en un vídeo a l´entrada d´esta mostra ideada pel Parc Científic de Granada que, com l´escola viva per la que aposta Frato, se reinventa amb cada grup escolar que la gaudix.

Gaudi per aprendre

Perque, com explica Gordillo, el gaudi per aprendre, que els xiquets i xiquetes siguen feliços en classe «és el Big-Bang del moviment renovador de Frato», un missatge que ha calat en diverses generacions de docents valencians des de que el geni de Fano es va converit als anys 80 en un assidu de l´Escola d´Estiu del País Valencià que organitzà el Moviment de Renovació Pedagògica (MRP).

L´autor de La ciudad de los niños (1991), un treball que ha arrelat a la Comunitat Valènciana en forma de Consells de Xiquets i Xiquetes en diversos municipis i en el propi Museu de les Ciències, partix de la premissa de que és necessari escoltar als menuts i tindre en compte les seues opinions per ransformar els espais urbans i d´aprenentatge en entorns més amigables i adaptats a la infància.

La mostra Imaginar l´Educació. 50 anys amb Frato, en un Museu de les Ciències interactiu, on està prohibit el «no tocar», dona un protagonisme mai vist «al públic, grups escolars i famílies amb menuts, que construïx l´exposició cada dia als diferents espais d´aprenatge lúdic que proposa», apunta Gordillo.

Una escola amb una bici i argila

Un d´ells és el de la bicicleta. «Frato diu que una escola podria funcionar amb sols dos recursos: argila i una bicicleta», subratlla l´educador del museu. A través de la deconstrucció d´una bici, esta es transforma en vehicle d´aprenentatge que invita als escolars a reflexionar sobre esta màquina capaç de transformar el moviment vertical en horitzontal gràcies als pedals.

Tot seguit hi ha un racó envoltat per caixes de cartró que es presenta com «cèl·lula dels joguets», on el visitant, detalla Gordillo, «redescobrix la meravella del joc en el seu triple vessant: el gaudi o jugar per jugar; desenvolupar la imaginació i la psicomotricitat fina mitjançant el procés de construcció de joguets amb materials reciclats; i l´ús del joc com eina de descobriments, d´investigació científica». Un espai «on els alumnes que han vingut en l´escola poden tornar amb els seus pares a acabar el joguet junts».

També hi ha una «cèlula de les construccions», on tots sentats al terra per tindre la mateixa perspectiva dels xiquets, reinventen ciutats amb blocs de fusta. Entre altres espais destaca l´àgora central on els xiquets i xiquetes prenen la paraula per a debatre sobre els temes que els preocupen i interessen. Frato visitarà la mostra els pròxims dies 20 i 21 d´octubre. Els centres educatius interessats en descobrir la l´exposició trobaran més informació al Museu de les Ciències (96 197 46 86).

Compartir el artículo

stats