Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Banda de música

Generacions unides per la música

Des dels 10 anys fins als 82, en la banda de música del col·legi Santa María de València està representada tota la comunitat educativa.

Generacions unides per la música

L´assaig comença, però primer tots aplaudixen a Lola. És la mare de dos companys, però també la nova incorporació de la banda musical de l´escola. I és que, el Col·legi Santa María de València compta amb una banda de música molt especial. Està formada per alumnes, com és habitual a altres centres, però també per exalumnes, professors, pares i mares i, fins i tot, iaios. Es tracta d´una banda intergeneracional de la qual no es té constància que hi haja altra igual a Espanya.

«La banda va sorgir per la curiositat i l´afició que teníem alguns mestres cap a la música», explica Chano Silvestre, mestre i director de l´orquestra. «El 2010 la Verge dels Desemparats, ´la Peregrina´, visitava el barri de la Fontsanta i des de la parròquia se´ns va instar a acompanyar-la. Vaig parlar amb els alumnes que estudiaven música i així va sorgir la primera banda amb 20 membres, tots professors i alumnes», recorda el també cap d´estudis de Primària. Així, el projecte va començar «sense pensar-ho... i ja fa set anys», destaca.«Hi ha moltes bandes d´escoles, però normalment estan formades per alumnes. També estan les bandes dels pobles o els barris, en els que hi ha diverses edats. Però, fins al moment, pensem que no hi ha altra formada per tota la comunitat educativa», assegura el mestre. Per a ell, la convivència i el treball conjunt entre professors, famílies, iaios i alumnes és «molt positiu». Vicenta Rodríguez, la directora del centre, assegura que tots els músics tenen una relació «molt bona entre ells», el què ha creat «un ambient de família i una bonica relació afectiva i emocional amb la qual no conten altres formacions».

L´any següent de crear la banda, que ja és «un aspecte diferenciador del col·le» segons la directora, va començar a funcionar l´Escola de Música, que oferix als alumnes formació musical reglada, com una acadèmia. «Vam vore que molts alumnes tenien curiositat i gust per aprendre música», explica Chano Silvestre. Com a mostra d´este interés, l´Escola de Música ja compta amb uns 130 alumnes dels 750 que té el centre. «El creixement ha sigut brutal. Hem passat de tindre dos o tres alumnes per instrument a 14 en flauta, 12 en saxofon, 11 en piano, set guitarres i altres set clarinets, dos trombons, dos trompetes...».

Esta formació, que començà com una activitat extraescolar i ja pertany al Registre Central d´Escoles de Música Oficials, permet obtindre als alumnes de Primària el Grau Elemental si completen els sis cursos, i als de Secundària els oferix la possibilitat de continuar estudiant música o de preparar la prova d´accés al conservatori.

A més, també hi ha un Jardí Musical, amb uns 80 alumnes d´Infantil. «Encara que no se´ls presenten les notes ni el llenguatge musical, se´ls inicia amb jocs, ritmes i cançons populars, a més de donar-los a conéixer els instruments», explica el mestre. L´objectiu és que «disfruten i els agrade la música» des de menuts.

El centre concertat va decidir aprofitar «el talent existent» i fer esta aposta perquè la música és «imprescindible en la formació dels alumnes», defensa la directora. A més, afirma que «afavorix l´aprenentatge d´altres matèries i els alumnes no es cansen, sinó que milloren els seus resultats acadèmics». Tanmateix, el mestre de música especifica que la música els fa «més sociable» i ensenya «esforçar-se, ja que cal assajar i repetir molt fins que les notes ixen».

Falles, processons i solidaritat

Amb els anys, la banda ha anat creixent, i en l´actualitat la formen uns 45 músics, més alguns exalumnes, i tots junts poden arribar a ser quasi 70, que ja han protagonitzat més de 40 actes, la majoria amb un fort vessant solidari. Han fet concerts on tota la recaptació de les entrades s´ha destinat a projectes de Burkina Faso i Madagascar, a Lorca (Múrcia) quan va haver el terratrémol, a les associacions Vivir como antes y Asonevus, i també s´ha col·laborat en la reforestació de la zona d´Alcublas, afectada per l´incendi de 2012.

A més, l´any passat la banda va tocar en tots els actes de Falles (despertaes, el passacarrer,la recollida de premis, l´Ofrena...) de la falla Virgen de la Cabeza del barri. «Va ser espectacular. Tenia por perquè era la primera vegada que alguns xiquets eixien i eren quatre dies amb molts actes, però majors i menuts gaudirem molt», explica el professor. Va ser tan bona l´experiència, que ja han acordat repetir en 2018. Gràcies a les Falles, la banda va aprendre molts pasdobles, però també interpreten bandes sonores de pel·lícules, clàssics com l´himne de l´alegria, jazz, marxes mores i alguna cançó pop i boleros.

Amb estes actuacions i la participació en processons i actes de la parròquia, l´escola s´ha obert encara més al barri. «Ens ha ajudat molt i s´han disparat el nombre d´activitats; a més, la gent sap que la presència de la banda, és garantia d´èxit», assevera la directora.

Un gran repte

Chano Salvador assegura que per a ell és «un repte» dirigir a majors i menuts. «Intentem que el repertori s´adapte a tots. Hi ha alumnes aprenent a llegir partitures i altres músics que ja saben. A més, uns no s´han d´avorrir i per a altres les cançons no han de ser impossibles», matisa. A més, quan els xiquets ja tenen un cert nivell, «és 4t de l´ESO i acaben i se´n van», pel que és «una banda cíclica, sempre en canvi». Malgrat açò, el docent assegura que ho disfruta molt i sempre repetix als alumnes: «no és músic qui sap tocar molt bé, sinó qui amb un instrument pot tocar l´ànima». Per això, el principal objectiu de la banda és «crear sensacions i experiències noves».

Compartir el artículo

stats