Tres dies d'hivern, un mas a Terol, 26 alumnes de primer de Batxillerat i dos autors clàssics: Joanot Martorell i Ausiàs March. Aquests són els ingredients de l´experiència que va dur a terme per primera vegada a l'IES Almenara en 2009 la professora de valencià Cristina Marqués i que continua desenvolupant en l'actualitat amb l´objectiu que els seus alumnes tinguen l´oportunitat d´aprendre a llegir de la mà dels grans clàssics.

El projecte, titulat «Ausiàs i Martorell a la motxilla. Descobrim els clàssics al Batxillerat», consistia en una immersió literària en una masia on els alumnes havien d´organitzar, gestionar i controlar cada activitat. L'objecte d'aquesta experiència se centra fonamentalment a reeducar la lectura i generar en els estudiants la voluntat de saber-ne més.

Amb Ausiàs March els alumnes van experimentar amb la poesia i van realitzar una escenificació amb un dels seus poemes com a rerefons, entre altres activitats, mentre que amb Joanot Martorell els estudiants passejaren acompanyats del Tirant lo Blanc i, després de visionar la pel·lícula Tirante el Blanco, de Vicente Aranda, van obrir un debat sobre temes com la interculturalitat, les guerres, la lleialtat o el mal d´amor.

Cristina Marqués va posar en marxa aquesta experiència després de comprovar, per mitjà d'una avaluació inicial, que cap dels seus alumnes era capaç d´ubicar en l'eix cronològic, nomenar alguna obra o fer algun comentari d'ambdós autors. Amb aquest treball pretenia acabar amb els prejudicis cap als clàssics, reduir el rebuig dels alumnes cap a la poesia i tractar la novel·la de cavalleries més enllà dels textos farcits d´elements sobrenaturals.