Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació educativa

Les famílies també van a escola a Mislata

L'objectiu de les xarrades i tallers és donar ferramentes a mares i pares per a millorar la comunicació i les relacions amb els i les menors de la casa

Les famílies també van a escola a Mislata

«L'educació és una xicoteta llavor que es planta quan som xicotets però la qual ha de regar-se durant tota la vida». Amb este il·lusionant leitmotiv va reprendre el curs passat l'Ajuntament de Mislata la seua Escola de Famílies, un projecte que ha vingut per a quedar-se. L'objectiu d'este consistori de l'Horta Sud és formar i informar els pares i mares en la important i complexa tasca d´educar als seus fills. L'Escola de Famílies de Mislata està plantejada de manera transversal i multidisciplinari des de tres regidories (Educació, Infància, Joventut i Benestar Social) i els seus fonaments són un cicle de xarrades, conferències i tallers que es desenvolupen en el centre sociocultural La Fàbrica.

«La metodologia de l'escola es basa en l´aprenentatge col·laboratiu i significatiu, combinant la teoria amb la pràctica, formant grups de treball al voltant de temàtiques concretes que facilitaran el diàleg i que ajudarà a les famílies a millorar les seues relacions i la comunicació amb els fills i filles», explica la cap de servei de l´àrea de Polítiques per a les Persones de l'Ajuntament de Mislata, Màriam Cardona.

El curs passat l'Escola de Famílies va atraure al voltant de 250 persones i a la recent sessió inaugural d´enguany hi han participat 70 adults i uns 50 xiquets i xiquetes d´entre 3 i 14 anys. El curs 2017-18 s'ha obert amb una xarrada de les responsables del projecte «Arquilecturas», Silvana Andrés i Sonia Rayos. La seua proposta és acostar l´arquitectura als més xicotets. Ambdues sostenen que quan un xiquet o una xiqueta entenen l´arquitectura, «en realitat estan aprenent a pensar».

La xarrada portava per títol El joc com a clau per al creixement durant la infància i va oferir a les famílies propostes lúdiques, allunyades d´estereotips, per a gaudir jugant amb els seus fills i filles.

En esta primera activitat del curs s'ha fet present un dels eixos transversals d'enguany de l'Escola de Famílies, el joc igualitari. És a dir, que no porten implícita una diferenciació entre xics i xiques. De fet, després de la xarrada, els i les assistents van poder gaudir de tot un matí de jocs divertits i igualitaris separats per edats però no per sexes.

Mislata adreça l´escola no solament a pares i mares, sinó també a un concepte ampli de família que inclou avis i àvies, tutors... La metodologia que es segueix es basa en l´aprenentatge col·laboratiu, de manera que els assistents aprenen de la teoria, però també de l´experiència d´uns altres.

Festa de cloenda

Així, les sessions mensuals es desenvolupen al llarg de tota una vesprada, de 18.00 a 20.00 hores. Comencen amb una part teòrica d´uns 30 minuts i avancen després treballant en grup de manera més pràctica. El curs es tanca sempre amb una festa de cloenda amb totes les famílies i els seus fills i filles. A més, totes les sessions inclouen una ludoteca pels menuts per tal de facilitar la conciliació familiar i permetre la formació de pares i mares.

Totes les activitats s´ofereixen debades per a les famílies i l´objectiu, apunta Cardona, és «donar-los ferramentes als pares i mares per a millorar les relacions i la comunicació amb els menors de la casa i que això tinga conseqüències positives en l´educació».

Compartir el artículo

stats