Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Això era i no era... la diversitat familiar

«Els xiquets i xiquetes han de saber que la seua família, siga com siga, està dins de la societat i què el veritablement important és tindre persones que t´estimen»

Això era i no era... la diversitat familiar

«Jo sóc la Júlia. Tinc dues mares. Així és la meua família i així m’agrada a mi....» Amb esta naturalitat i normalitat arranquen els llibres de la col·lecció Contes familiars en la que dues mestres de Primària d’escoles públiques de València, Antònia Cardona i Natalia Ferrús, treballen la diversitat familiar cada vegada més present a les aules. El projecte naix de la necessitat d’oferir als xiquets i xiquetes una varietat de contes on puguen sentir-se identificats en la diversitat de les famílies actuals. Esta és la primera col·lecció en valencià que a partir de les noves realitats familiars aborda el respecte, la convive?ncia i la igualtat.

Així a la classe del mestre Serafí, el fil que lliga els sis llibres de la col·lecció, hi conviuen menuts i menudes amb una família estàndard composta per un pare i una mare, però també hi ha qui tenen dues mares o dos pares, només una mare i fins i tot els que ara formen una nova família en la qual s’integren dues famílies diferents.

Il·lustracions d’Alba Bla

En cada conte, tots ells il·lustrats per Alba Bla (nom artístic de la il·lustradora i muralista Alba Silla de Picassent), el xiquet o la xiqueta protagonista narra un dia qualsevol de la seua vida. Cadascun té una família diferent que apareix en el conte com a part important en la seua vida emocional i afectiva; però estes diferències es presenten dins d’una normalitat absoluta , i això és el que les autores volen transmetre.

«No volem explicar els diferents tipus de famílies, sinó que els xiquets i xiquetes sàpiguen que la seua família, siga com siga, està dins de la societat i el veritablement important és tindre persones que t’estimen», subratlla Ferrús. A més de donar-li un referent de normalitat a l’alumnat que no té una família estàndard, «també volem fer veure a estos últims la diversitat que hi ha», apunta Antònia Cardona.

El sisé conte que tanca esta col·lecció per a primers lectors i lectores (3 a 8 anys) es diu El dia de la família, i reunix a totes les famílies en la classe del mestre Serafí per una festa on es recalca, segons les autores, la importància de la implicació i la participació de les famílies en l’escola.

Cardona i Ferrús porten sis anys treballant en este projecte davant la mancança de materials per treballar a les aules la diversitat familiar. Davant la falta d’interés de les editorials per publicar estos contes, les dues mestres s’aventuraren el passat febrer amb una autoedició dels gràcies al micromecenatge. Una primera edició de 500 col·leccions que menys d’un any després ja està prop d’esgotar-se. Les autores preparen una segona edició i també una edició en castellà. A més, la Unitat de Traducció de la Universitat de València (UV) està interessada a adaptar el text a altres llengües.

La Conselleria d’Educació, dins dels recursos educatius que recomana al web Mestre a casa, recomana esta col·lecció per treballar a l’escola la convivència, l’educació i la igualtat. De fet, una trentena de col·legis està utilitzant-los com un recurs didàctic més.

«Gestionar emocions»

Cardona i Ferrús també han donat cursos al professorat en el qual ofereixen recursos per treballar la diversitat familiar. En este sentit, Cardona destaca que «el conte és un dels millors recursos amb xiquets i xiquetes menuts per explicar i gestionar emocions». «Un xiquet de la meua escola -afegix Ferrús- que va viure la separació dels seus pares, m’ha dit que des que va llegir el conte estava més content... Això no té preu!»

El context on es desenvolupen les històries és la ciutat de València (el jardí del Túria, el parc Gulliver, la plaça de Patraix...), així els lectors i les lectores poden identificar llocs i espais del seu entorn més immediat i ampliar els seus coneixements vers la ciutat on viuen. Al mateix temps, cada conte té un eix transversal (la natura, el teatre, la música tradicional valenciana) per tal de treballar les diferents àrees del currículum de Primària.

Compartir el artículo

stats