Alguna vegada heu preguntat al vostre alumnat què no els agrada de les classes? Què voldrien fer? Lola Moreno, professora de Valencià, Llengua i Literatura Universal del Parc Col·legi Santa Ana de València, es va adonar que a l’aula hi havia més interés per conéixer el present que el passat. Aleshores, se li va ocórrer una manera de connectar ambdós temps: barrejar el contingut del temari amb la premsa.

«La lectura als mitjans de comunicació», de Lola Moreno, va obtindre la menció especial en l’onzena edició del Premi d’Experiències de Foment de la Lectura amb una proposta original que pretenia, entre altres coses, crear interés en aspectes del temari que normalment no agraden als alumnes i potenciar la creativitat i l’autoaprenentatge mitjançant una lectura informativa i crítica.

Temes sempre vigents

El projecte es va dur a terme en el primer i el tercer trimestre en l’alumnat de Secundària. Inicialment va demanar que triaren una autora o autor vistos a classe i buscaren una notícia actual que demostrara que els temes que estudiaven continuaven vigents. Després, va utilitzar les qüestions que havien triat per a tractar aspectes del comentari de text. Finalment, la classe havia d’organitzar-se en grups per a ampliar els seus coneixements llegint altres textos a la premsa i presentar les seues conclusions.

A partir de la lectura de diferents mitjans de comunicació, els alumnes del Parc Col·legi Santa Ana han aprés a lligar el passat amb el present i han descobert diversos conflictes del món actual per mitjà del treball en equip i l’ús creatiu i crític de les TIC, però el més important és que han gaudit aprenent.