Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Nou protocol d'Educació

J. Fullana: «S'ha de cuidar la incorporació de l'alumnat»

J. Fullana: «S'ha de cuidar la incorporació de l'alumnat»

El nou Protocol d'actuació per a l'acollida de l'alumnat nouvingut partix de zero, ja que el que s´estava fent fins ara en matèria d´acollida «sorgix dels centres», explica Jaume Fullana, director general de Política Educativa.

Les actuacions del procés es dividixen en quatre parts: accions per a fer abans de la incorporació del nou alumne o alumna (matriculació i preparació d´un equip de benvinguda); la incorporació, que inclou una visita pel centre; les actuacions posteriors a la incorporació; i un seguiment fins a la finalització del procés d'acollida.

«Distingim la incorporació per la via de recepció (que s'acaba en la matriculació), de la via d´acollida, on intervenen un gran nombre d´agents: equips directius, serveis socials, tutor, coordinador de convivència, orientadors, famílies, personal no docent...», apunta Fullana. Així, en els casos d´alumnat desplaçat especialment, hi ha la implicació d´«un gran nombre d´agents que han de cuidar tot el procés», especifica.

Des d'Educació, el protocol s'ha creat amb la idea que siga una «eina fàcil» per als centres que, a més, compta amb un annex de definicions, per a conéixer la diferència entre «asil» i «acollida», per exemple. «No està per a donar més faena, sinó per a reconéixer la realitat i aprofitar les bones pràctiques», assegura el director general. En la seua elaboració «han participat moltes entitats, com ONG o diferents col·lectius», i, a més, una vegada redactat, també s´ha demanat l´opinió de les escoles que ja treballen en la matèria, detalla.

«Hem recollit les bones pràctiques que s'estan fent i la posada en marxa del protocol donarà la possibilitat d'avaluar el seu funcionament i d´introduir mesures correctores si és necessari», explica Fullana.

Entre altres coses, el document indica que el procés d´adaptació serà «variable» en cada cas, fins que l'alumne tinga les habilitats necessàries per a «participar plenament en la vida del centre», i s´haurà d'aplicar també en la transició entre els centres educatius. Reclama la «implicació de tota la comunitat educativa», a la qual se li demana «una actitud sensible, comprensiva i de col·laboració», a més d´un «clima de cordialitat». Tanmateix, el protocol matisa que els immigrants i refugiats «no són els únics o principals subjectes» de la integració, sinó que es tracta d´un «procés que implica al conjunt dels actors socials».

Les noves instruccions també aclarixen que és necessària «sensibilitat» envers l'aprenentatge del valencià, i la importància de la participació dels més menuts en activitats esportives i culturals del seu municipi, que facilitaran el contacte amb l'entorn i la comunitat d´acollida.

Compartir el artículo

stats