Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Acollida d'estudiants

L'escola, el millor refugi

L'escola, el millor refugi

El CEIP Ballester Fandos de València acull un gran nombre de nacionalitats a les seues aules, tantes, que açò ja s´està convertint en el tret diferenciador d´este centre escolar. Este curs, el col·legi del barri de la Malva-rosa de la capital del Túria està «transformant-se» en centre d´acollida, ja que tota la comunitat educativa té intenció de rebre com cal als menors refugiats que s´instal·len en la ciutat. Eixe és el seu projecte d´innovació pedagògica que, amb el suport de la Conselleria d´Educació, desenvolupen des del curs passat, i per a aconseguir-ho, totes i tots s´esforcen cada dia.

El treball no ve d´ara, ja que l´escola porta diversos cursos implantant mesures i plans per a rebre a alumnes nouvinguts i crear un gran espai de convivència, on les diferències sempre sumen. «La diversitat ens enriquix. Busquem allò positiu i ho fomentem; ensenyem el respecte i la tolerància», explica Vicent Ripoll, director del CEIP Ballester Fandos.

Per a Ripoll, la incorporació d´estos alumnes «no representa ninguna dificultat afegida, més enllà de les acadèmiques, que també les poden tindre alumnes d´ací», assegura el director. L´alumnat habitual d´este centre prové de famílies amb pocs recursos, estrangeres o d´ètnia gitana i ara la voluntat és convertir-se en centre acollidor per la «necessitat real de donar una resposta» a les persones que han hagut de fugir dels seus països, per diferents motius. «Volem llançar el missatge de què hi ha un col·lectiu de xiquets que no està en el lloc que els correspon. Cal fer una crida a la societat i al poder polític que té capacitat, perquè esta escola està preparada per a acollir», apunta el director.

«Per què no vénen ací, ´senyo´?»

En el Ballester Fandos, les famílies i el professorat reben formació específica i l´alumnat desenvolupa «una especial sensibilitat i l´esperança de poder col·laborar». A més, l´escola té un projecte de centre, no només d´aula, en el qual els alumnes de tots els cursos -des d´Infantil fins a tercer cicle de Primària- treballen la crisi dels refugiats de manera transversal en totes les matèries. Per exemple, aprenen Geografia o estadístiques matemàtiques. Després de l´inici de curs, al novembre celebraren la «Setmana d´acollida» en la qual, entre altres coses, els escolars entengueren la situació a través de poemes i cançons.

Però si alguna activitat ha «marcat» als menuts, eixa és la que protagonitzaren els alumnes de 3r i 4t de Primària. Es posaren, quasi literalment, en la pell dels refugiats, ja que en la platja de la Malva-rosa van reproduir algunes de les fotografies sobre la crisi dels refugiats que s´han fet virals en els últims anys, com per exemple la del xiquet sirià Aylan Kurdi, que aparegué mort a les costes de Turquia en 2015. Així, a esta banda del Mediterrani, els alumnes van simular ser famílies que acabaven de creuar el mar i que s´abracen, ploren, reben ajuda... com les de les fotos que han publicat agències internacionals tan importants com Reuters, EFE o AFP.

Empar Folgado, la cap d´estudis, explica que als escolars «els impressiona el que està passant i empatitzen molt, perquè la majoria també ha hagut d´eixir dels seus països i recorden més del que pensem».

«Els afecta molt, perquè no tenen la sensibilitat tan atrofiada com els adults, que som més immunes a les imatges i les notícies. No veuen la distància i ho viuen tot molt en primera persona», explica la professora.

Des de l´escola pensen que si el problema no es visualitza, «s´oblida i es tapa i no hi ha solució». També consideren que, encara que siga dura, «la realitat no es pot amagar i utilitzant el llenguatge dels xiquets es pot parlar de qualsevol cosa», apunta el director.

«Els nostres alumnes humanament són millors persones, perquè adquirixen valors que no s´obliden i incorporen a la seua personalitat, ja que els han posat en ´pràctica´: el que s´aprén vivencialment no s´oblida fàcilment», assegura Ripoll que es mostra orgullós del treball de tota la comunitat educativa. «No som el Ballester Fandos, som el Ballester Fandos escola acollidora», recalca.

Nova eina per a tots els centres

La Conselleria d´Educació està ultimant un Protocol d´actuació per a l´acollida de l´alumnat nouvingut, basat en experiències com la del Ballester Fandos, altres escoles i ONG, i que hauran d´aplicar tots els centres educatius públics no universitaris de la C. Valenciana.

El protocol dóna indicacions bàsiques de com ha de ser l´acollida i l´acompanyament, perquè el sistema escolar «ha d´estar preparat per acollir, en les millors condicions possibles, esta tipologia d´estudiants que han arribat a les nostres aules perquè acompanyen les seues famílies en els seus desplaçaments», detalla el document. Amb esta nova eina es pretén que l´educació siga per als més menuts «una porta a l´esperança de reprendre una mínima normalitat en la vida», després d´haver patit guerres, migracions massives i un trajecte cap a Europa sense garanties, ple d´obstacles i, en la majoria de casos, inhumà.

Compartir el artículo

stats