Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Entrevista

Sergio García Cabezas: "És inacceptable deixar als joves en mans de professors desactualitzats"

Sergio García Cabezas: "És inacceptable deixar als joves en mans de professors desactualitzats"

Especialista en narrativa transmèdia, la comunicació basada en diferents suports digitals, Sergio García Cabezas dirigix el Laboratorio de Tecnologías del Aprendizaje «Possible Lab». Els ordinadors, les videoconsoles i les xarxes socials són les seues pissarres, ja que enfoca les classes des de la gamificació, un estil docent que utilitza jocs per a facilitar l'aprenentatge i en el qual les ferramentes són videojocs tan coneguts com «Minecraft».

Per què un videojoc pot ser una bona eina educativa?

A l'escola constantment busquem la forma de motivar als estudiants. Hui dia, a una gran majoria li agraden els videojocs. No se m'ocorre què pot ser millor per aprendre que utilitzar alguna cosa que t'apassiona. Els xavals estan aprenent competències fora de l'escola més útils que les que aprenen dins: manejar tecnologia, xarxes socials i a interactuar en mons cada vegada més digitals. L'educació s'està quedant darrere en este sentit.

Servix qualsevol videojoc?

No, el contingut del videojoc ha d'estar adaptat al contingut curricular del curs. Si això és així, el mateix dóna usar un llibre de text que un videojoc. La finalitat és la mateixa, però el procés és divertit i el mitjà és més atractiu perquè el que aporta un videojoc respecte a qualsevol altra eina és que permet viure una experiència, per la qual cosa tenen un potencial enorme.

D'on naix la necessitat d'incorporar un videojoc a una classe?

D'assumir que l'escola actual és diferent de la del segle passat perquè els aprenents han canviat. Hi ha dues opcions, o demanar-los a ells que s'adapten, o adaptar-nos nosaltres, els professors. A mi em sembla molt més intel·ligent que siguem nosaltres els qui fem el pas i entrem en el seu cicle, a conèixer Youtube, Twitter, Facebook i també videojocs. Hem d'adaptar l'escola si volem complir el nostre objectiu últim: formar ciutadans per a una societat, però no l'actual, també la que vindrà que serà sí o sí excepcionalment tecnològica.

D'esta falta d'entesa del llenguatge de l'estudiant, sorgix rebuig en els alumnes?

Sí, a mi em costa moltes vegades agafar el ritme i això que manege el seu llenguatge perfectament. Però totes les professions s'adapten. Seria inacceptable un metge que no puga operar a un pacient perquè no va voler entendre com funciona un quiròfan modern. No podem deixar l'educació dels joves en mans de docents que no s'actualitzen. Hem de renovar-nos tots els anys, especialment a la universitat. És quasi un impossible, però així hauria de ser.

En un país on es va dir de l'assassí de la catana que jugava a Final Fantasy VII

A Europa costa molt i Espanya no és l'excepció. Estats Units i Canadà estan a l'avantguarda en este sentit. Ací hi ha una barrera generacional, però cada vegada és més difusa perquè al sistema s'incorporen persones que han crescut amb videojocs. Al nostre país, l'oci digital és cultura i, com un llibre, un videojoc pot ser bo o roín. Fa falta temps i deixar que les noves generacions renoven. A llarg termini, el lògic és que les residències d'ancians tinguen videoconsoles.

Quins videojocs són més òptims per tractar d'incorporar-los a l'educació?

Jo utilitze molt Minecraft, un joc de processos on amb blocs com si foren peces de Lego es pot construir qualsevol cosa. Hi ha companys que usen Pokémon per explicar probabilitat... hi ha molts gèneres, alguns tenen una profunditat exquisida, com l'Age of Empires, vàlid per aprendre estratègia militar medieval. Hi ha molts exemples.

Com és una classe seua?

Jo vull tindre als joves implicats a tot moment. Només entre per la porta, els obligue a tindre el mòbil damunt de la taula i a usar-ho, no solament perquè habitualment solen tindre terminals més potents que els dels col·legis, sinó perquè és necessari que les classes siguen en un llenguatge transmèdia. Una tècnica que utilitze molt són les «classes invertides», que consistixen que ells estudien pel seu compte la teoria i deixem les hores lectives per realitzar casos pràctics.

Compartir el artículo

stats