L'oceanògraf reconegut mundialment, Carlos Duarte, impartirà el dimarts 30 de gener la conferència «Una nova aproximació a l´observació de l'oceà» a l´Auditori Mar Roig de l´Oceanogràfic de València, dins del taller internacional de treball que dirigirà amb tot el seu equip del Centre de Recerca Mar Roig, de la Universitat Rei Abudllah de Ciència i Tecnologia (Kaust, en les seues sigles en anglès) d´Aràbia Saudita.

En este taller internacional, que es desenvoluparà des del dilluns 29 de gener al divendres 2 de febrer, també participarà un grup internacional de científics i tecnòlegs,per donar a conèixer el projecte Caase, una nova generació de sensors que provaran amb els animals allotjats en l'Oceanogràfic. Amb esta nova eina de monitoratge fisiològic, etològic, ambiental i ecològic es pretén formar el Big Data dels oceans i la seua biodiversitat.

L'actual revolució dels sensors permetrà canviar la forma d´investigar l´oceà, fins ara realitzada amb mostrejos regulars o a l'atzar. Amb el projecte Caase, es dóna el salt al món marí, ja que amb el desenvolupament de nou sensors per a animals marins es podran recollir infinitat de dades de l´oceà en tota la seua dimensió i tal com ells ho perceben i ho viuen.

«A través d´este desenvolupament pretenem no només accelerar la nostra capacitat d´observar i detectar els canvis en l´oceà, sinó també comprendre com les activitats humanes impacten sobre els animals marins», explica Duarte, mereixedor de molts reconeixements internacionals, entre ells el premi Jaime I (Protecció del Medi ambient) de 2009.

L´aplicació d´estos sensors, cada vegada més avançats quant a potencial de detecció i transmissió de dades, així com a la seua aplicació sobre un ampli espectre d´espècies marines permet, en funció dels seus hàbitats i comportaments, tindre accés a entorns fins ara inassolibles tècnicament i econòmicament amb les tecnologies convencionals.

Igualment, el fet de poder instal·lar-los en espècies exposades a pressions antròpiques sobre els seus hàbitats i poblacions, aportaria una informació valuosíssima sobre com sofrixen i viuen estes circumstàncies, tant en la seua salut, com en el seu comportament i sistema ecològic.

Un grup multidisciplinari

L´equip que dirigix actualment el que va ser líder de l´expedició d´observació oceànica més ambiciosa fins ara realitzada, la Malaspina de 2010, inclou líders mundials en l´àmbit de sensors, alguns dels quals participaran, al costat de Carlos Duarte, en el fòrum del dia 30 a l´Auditori Mar Roig de l'Oceanogràfic. Entre altres, estarà Rory P. Wilson, responsable del Laboratori sobre el Moviment Animal de la University Swansea, que explicarà com són les eines que es poden aplicar a tot tipus d´animals marins, des de taurons, mamífers marins o aus i detallarà algunes dades extraordinàries sobre animals que fins ara són un enigma. També estarà present Muhammad Mustafa Hussain, professor d´Enginyeria elèctrica en la Kaust, que mostrarà l´etiqueta sensorial muntada en un cranc nedador (Portunus pelagicus) que és capaç de registrar de forma contínua la profunditat, la temperatura i la salinitat dins del dur ambient oceànic.

Per la seua banda, el doctor Mark Meekan, principal científic sènior de recerca de l´Australian Institute of Marine Science, parlarà sobre el tauró balena (Rhincodon typus), espècia que ha arribat a ser tan gran i pot arribar a ser-ho més encara en el futur gràcies a la seua manera d´alimentació que ha desenvolupat i a la seua capacitat per mantenir la temperatura corporal estable i alta.

El taller de l'Oceanogràfic, (aquari gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium) inclourà diverses trobades de treball amb els professionals del centre -investigadors, conservadors, ensinistradors...- i amb el món acadèmic. Tanmateix, aportarà conclusions en l´última jornada, el divendres, dia 2 de febrer.