Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Estiraments abans d'obrir el llibre

L'alumnat realitza a classe exercicis per a treballar l'higiene postural i aprén a portar a la pràctica la prevenció de riscos laborals que estudien a l'fp

Alumnes d'FP realitzen un dels exercicis. levante-emv

Com a bona filosofia de vida, mens sana in corpore sano ha d´estar present en tots els aspectes del dia a dia i, per això, també en l´àmbit laboral. Perquè deixe de ser un mantra i esdevinga una realitat treballa la professora Marly Cordones, de l´IES Cap de l´Aljub de Santa Pola. Cordones impartix Formació i Orientació Laboral (FOL) a estudiants de cicles de Formació Professional (FP) en este centre i des de 2015 va decidir fer un gir a les seues classes. Uns pocs minuts de FOL els dediquen a practicar la prevenció de riscos laborals a través d´un projecte d´Higiene postural. Este treball ha guanyat el premi en Prevenció de Riscos Laborals amb millors recursos didàctics del Congrés Nacional de Professorat de FOL 2017, que es celebrà a Barcelona.

«Vaig començar a aplicar-ho al detectar a l´aula la necessitat d´adquirir les competències necessàries», explica la docent. La dinàmica està clara: si mai ho fan i no ho practiquen, quan desenvolupen els oficis per als quals s´estan preparant ni s´asseuran correctament ni alçaran pes de forma adequada, per exemple.

«La prevenció de riscos s´ensenya en una matèria molt teòrica i no s´adquirixen les competències per poder dur a terme la pràctica», lamenta. Així, va decidir introduir «una xicoteta innovació a l´estructura de la classe». «Per a conscienciar als alumnes, vaig trencar la seua estructura mental i la idea que tenen del que es fa a classe», apunta Cordones.

Normalment a l´inici, la professora posa a classe vídeos i música que prepara i els alumnes i les alumnes fan exercicis en els quals aprenen a cuidar l´esquena, probablement la part del cos que més patix en les jornades laborals; a equilibrar cos i ment; a respirar correctament i, en definitiva, a utilitzar el cos enfront dels riscos que l´envolten en qualsevol treball.

«La innovació i les noves metodologies, com la gamificació, estan molt bé, però no deixen de ser les mateixes dinàmiques de les classes de tota la vida: estar asseguts», lamenta. Ella posa vídeos i música que prepara i tots s´alcen i fan exercicis. «A vegades és un aprenentatge col·laboratiu, ja que treballem per parelles; i altres remenem emocions, ja que no és un treball només físic», apunta la docent. «Quan l´aprenentatge és vivencial, no ho oblidaran», assegura Marly Cordones, psicòloga de formació i tècnica superior en Prevenció de Riscos Laborals.

Malgrat la sorpresa inicial a classe, l´experta en Biomecànica del cos humà explica que els alumnes acaben demanant dedicar cinc minuts totes les classes a fer els exercicis. «Al final, ho senten com una necessitat. Els més joves solen estar més predisposats a fer-ho, perquè no es qüestionen les innovacions. Als adults els costa un poc més, però en tots els casos la resposta sempre és positiva», assegura.

Després de fer els exercicis i estiraments -als quals ella dedica quatre hores de la programació didàctica del curs-, els estudiants «es senten alliberats i l´adquisició de continguts és millor», garantix. Així també ho han constatat altres centres de Primària i Secundària de Castelló i Almansa que han començat a impartir Higiene postural. I és que, estos ensenyaments són adequats per als alumnes de qualsevol nivell i estudis. En el cas de Cordones, ella els ensenya als grups d´FP dels sectors de l´Hostaleria i l´Administració, però també ho aprenen estudiants d´Informàtica.

Però no només és útil per als estudiants, el professorat es forma en esta matèria gràcies a un curs que la professora de Santa Pola oferix a través del Cefire d´Elx. D´esta manera, tota la comunitat educativa pot beneficiar-se d´esta disciplina que combina aspectes del ioga i del pilates però, a més, amb un valor educatiu afegit, ja que es treballa «en espill» amb una parella i, entre altres coses, s´aprén a deixar a cada persona l´espai que necessita, conta Marly Cordones, que treballa «amb il·lusió». «Es tracta d´aconseguir un equilibri físic i emocional, tan necessari en esta societat i que s´ha de fomentar des de les aules», considera.

Compartir el artículo

stats