Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

Patis per a conviure i jugar entre tots i totes

El CEIP La Coma de Paterna promou l'oci actiu al pati entre els 226 xiquets i xiquetes de l'escola mitjançant un projecte participatiu

Patis per a conviure i jugar entre tots i totes

Viure i conviure al pati, així com jugar entre tots i totes, és la il·lusió que impulsa un projecte participatiu del Col·legi públic d'Educació Infantil i Primària (CEIP) La Coma de Paterna. En ell, alumnat voluntari de 4t i 5é promou l'oci actiu entre els 226 xiquets i xiquetes d'esta escola. Esta iniciativa, anomenada «PatiJuegos», és un dels quatre pilars d'un ampli programa d'innovació educativa «La Coma con-viu», el qual va més enllà dels murs del col·legi en treballar també amb les famílies i l'entorn del barri.

El «PatiJuegos» el coordinen el mestre tutor de 4t, Bernat Espí, i la mestra de Pedagogia Terapèutica (PT), Maribel Gómez. És un projecte participatiu des del minut zero, doncs l'alumnat ha dissenyat des del logotip fins a les propostes de millora del pati a través d'una enquesta en la qual tots els xiquets i xiquetes han opinat sobre els jocs que els agradaria tindre al pati.

Fins i tot un rocòdrom

A partir d'ací, mitjançant un debat entre l'alumnat i el professorat, s'ha arribat a cinc propostes de consens que inclouen un Racó de l'artista, una zona de cistelles de bàsquet, una àrea de jocs amb cordes, també un espai per a jugar a birles i fins i tot un rocòdrom d'iniciació a l'escalada de dos metres d'alt per 28 d'ample. En esta instal·lació, que es montarà acaragolant quatre línies de preses sobre un mur de formigó d'una de les terrasses del pati, els xiquets i xiquets aprendran els moviments bàsics sense cap perill. L'escola està esperant el vistiplau de l'Ajuntament de Paterna per muntar esta instal·lació que té un cost de 300 euros.

L'objectiu de tota esta promoció de l'oci actiu és, segons explica Bernat Espí, «plenar el pati de possibilitats de joc diferents, que no tot siga jugar al fútbol i pegar voltes». Al mateix temps, subratlla, «també es tracta de fer veure a l'alumnat que des de la participació i el consens es poden aconseguir coses per canviar l'escola i el barri, ja que prenent una actitud crítica es poden transformar espais com el pati i, per què no, la societat».

El Racó de l'artista, tot un triomf

La funció de l'alumnat voluntari, 13 xiquets i xiquetes entre els 10 i 12 anys, és a més de traure al pati els jocs i replegar-los, explicar amb respecte a la resta de xiquets i xiquetes com s'hi juga. Ani, Paula i Yumalay són tres voluntàries de 5é, que conten que el racó de jocs que més triomfa és el de l'artista, «on el que més els agrada és pintar i fer pulseres». Expliquen que s'han fet voluntàries del «PatiJuegos» perquè els encanta ajudar a la resta de companys i companyes i així no s'avorrixen «donant voltes pel pati», diu Paula.

També han pintant al pati d'Infantil una pissarra gegant en una paret d'obra per a què els més menuts es beneficien de les accions del projecte. Així mateix, al llarg d'este trimestre i fins finalitzar el curs, s'introduiran noves activitats a l'hora del pati, com ping-pong, jocs de taula i jocs populars.

Compartir el artículo

stats