Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

A ser contribuents també s'aprén

El col·legi Pureza de María del Grau de València impulsa un projecte d'educació cívica-tributària en el qual es compara el sistema fiscal actual amb els de Grècia i Roma

Les professores Esperanza Blay i Maite Regalado. pureza de maría

El col·legi concertat Pureza de María del Grau de València ha posat en marxa este curs un original projecte d'innovació educativa en el primer curs de Batxillerat de Ciències Socials i Humanitats en el que baix el lema «Contribuïx per rebre» es treballa amb les i els joves la responsabilitat fiscal. Mitjançant un treball d'investigació cooperatiu i multidisciplinar, l'alumnat que estudia Economia, Llatí i Grec està fent un estudi comparat del nostre sistema tributari amb el de les societats gregues i romanes.

«Volem que els nostres alumnes siguen ciutadans crítics i prenguen decisions responsables dins de la societat, tenint una visió històrica de la importància de la contribució per a tindre una societat plural, igualitaria, participativa i en continu creixement», expliquen les dues professores impulsores del projecte: Maite Regalado, que dóna classe als joves de Valencià, Llatí i Grec; i Esperanza Blay, professora d'Economia.

El programa compta amb el suport de la Conselleria d'Educació dins de la convocatòria d'ajudes a la innovació educativa. A més té un segon objectiu estratègic, desenvolupar la competència comunicativa de l'alumnat en valencià. Tot el treball, tant escrit com oral, té com a llengua vehicular el valencià.

Esperanza Blay explica que este projecte és una oportunitat excepcional per tal d'aprofundir en l'educació fiscal, que forma part del currículum de l'assignatura d'Economia. «Volem treballar la responsabilitat fiscal i que els joves valoren que un bé o servei públic és fruit de l'esforç de molta gent, la qual ajuda a aquells que tenen menys en la igualtat d'oportunitats».

«El nostre alumne-ciutadà de 16 anys té unes preocupacions distintes i no sap per què és tan important redistribuir la riquesa, com intervé l'Estat en l'economia, la preocupació per la igualtat d'oportunitats, com es financen l'educació, la sanitat, la justíticia, les infraestructures públiques...», s'explica a la memòria del projecte.

Així, el cor de «Contribuïx per rebre», passa segons es llig a la justificació del projecte per «valorar el principi de redistribució de la renda que inspira el nostre sistema tributari i que consistix en obtindre ingressos dels ciutadans amb més capacitat econòmica i aplicar-los en benefeci d'aquells amb menor renda, sent d'ajuda així a la igualtat d'oportunitats com a la satisfacció de les necessitats bàsiques i el creiximent de l'estat de benestar i la qualitat de vida».

Per tal de conscienciar a l'alumant de la importància de complir amb les obligacions fiscals «per aconseguir una societat més igualitària garantint la igualtat d'oportunitats mitjançant un conjunt de bens i serveis públics de qualitat». Per arribar a esta conclusió els joves estan investigant l'existència de tributs i bens públics com a garantia de benestar ja des de l'antiguitat.

Treball d'investigació en grup

Els joves estan realitzant la investigació en grups de 4 o 5 en els que estan mesclats els alumnes de Llatí i Grec, que analitzen els sistemes tributaris antics, amb els d'Economia, que fan el mateix amb l'arquitectura fiscal actual. A més, tenen totes les setmanes una hora per juntar-se tots i compartir idees.

El treball inclou l'estudi de com es financen diversos serveis públics i visites als mateixos, com ara la Ciutat de la Justícia, el Port de València, un hospital, un museu, el metro, la seu en València de l'Agència Tributaria... També visitaran la Conselleria d'Educació per conéixer el sistema de beques. Després faran un taller per quantificar la inversió en euros que fa la Generalitat i el Govern per formar a un alumne des d'Infantil fins a la Universitat.

Compartir el artículo

stats