Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Innovació en les aules

"Hui un llibre entra millor per la vista"

Un equip de sis alumnes de Batxillerat de l'IES Campanar guanya el IVconcurs de «booktrailer» del Grupo Sorolla amb un treball del llibre «1984» d'Orwell

"Hui un llibre entra millor per la vista"

Rubén Martínez del Hierro, Víctor Moncada, Carlos Carbonell, Sergio Alvarrruiz, Jaume Salas i Alexia Lima. Apunten els noms d'estos sis joves estudiants de 1r de Batxillerat de l'Institut públic d'Educació Secundària (IES) Campanar de València, perque tal vegada algú d'ells arribe a ser director o directora de cine. La creativitat els bull al cervell i prova d'això és que acaben de guanyar el IV Concurs de «Booktrailer» del Grup educatiu Sorolla que organtitza el col·legi concertat Martí Sorolla de València.

Han aconseguit el primer premi amb un «booktrailer», una curta narració audiovisuals que anima a llegir un llibre, sobre la novel·la 1984 de George Orwell. En un minut i 47 segons els estudiants de Campanar retraten de forma magistral la societat totalitària de la distopia orwelliana ambientant-la en els carrers del seu barri.

Este grup d'alumnes, que es presenta com Pingüí Films, esperonat per la seua professora de Valencià, Marina Bartual, ha trobat en els «booktrailer» una manera «més divertida i atractiva de promoure la lectura» entre els joves, diu Alexia. «Hui en dia un llibre entra millor per la vista», apunta el seu company Rubén.

«Ara més que mai -seguix Rubén- les xarxes socials tenen molt de pes i arriben a quasi tots els llocs». «Els joves passem molt de temps a les xarxes socials i, per tant, hem de crear nous llenguatges audiovisuals per captar la seua atenció», subratlla Alexia. Sergio es suma a la conversa i diu: «internet és la principal font d'informació per a molta gent». «Si fem booktrailer cridaners i atractius estem fent que t'entren ganes de llegir el llibre», conclou.

Jaume conta que per a ells guanyar el concurs del Grup Sorolla «ha estat molt emocionant, perquè és reconfortant que ens reconeguen el nostre treball». A més, també és una empenta per a seguir creant nous «booktrailer». De fet van a invertir part dels 220 euros del premi en comprar un micròfon per a que els seus curtmetratges s'escolte millor la veu.

«En este grup hi ha molt de talent»

«En este grup hi ha molt de talent», intervé Marina Bartual, la seua professora de València. Ella ha estat qui els ha introduït el cuquet dels «booktrailer». Des de fa tres cursos ha substituït els controls de lectura dels llibres per «booktrailer». «És una forma engrescadora d'animar-los a llegir, fomentar la seua creativitat, ensenyar-los a gestionar idees i a treballar en equip», apunta.

L'alma mater d'este concurs autonòmic de «Booktrailer» és la coordinadora de Llengües de Secundària del Martí Sorolla, Àngels Soriano. Està molt contenta per «la gran qualitat dels treballs presentats enguany». «Fins i tot el jurat va haver de votar dues voltes», diu. En total han participat 17 centres educatius, dos més que l'any passat, que han presentat 45 treballs.

La cloenda al Jardí Botànic va reunir a més de 100 adolescents dels 12 centres educatius finalistes. El segon premi ha sigut per un grup d'alumnes de l'IES Las Lagunas d'Elx, que han presentat un «booktrailer» de l'assaig «Las caras de la integración: Para entender el racismo Para entender el mundo» de Francesc Gisbert i Muñoz.

A més s'han concedit dos accèssits. Un al treball del Col·legi Academia Jardín de València sobre «La Barraca» de Vicente Blasco Ibáñez, i un altre al «booktrailer» que han fet els alumnes del Col·legi Martí Sorolla de València sobre el llibre «Quan deixàvem de ser infants» de Gemma Pasqual.

Compartir el artículo

stats