Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Revolucionant les matemàtiques a l'aula

? Més de 3.000 xiquets i xiquetes de sis escoles valencianes participen en un Erasmus + per millorar la seua competència matemàtica impulsat des de Glasgow

Alumnes del CEIP Sanchis Guarner de la Pobla Llarga. ceip sanchis guarner

Més de 3.000 xiquets i xiquetes de Primària de sis col·legis valencians estan aplicant a les seues aules un enfocament innovador en l'aprenentage de les matemàtiques a través d'un programa europeu Erasmus + KA201 d'intercanvi de bones pràctiques entre el professorat. En el projecte també hi participen cinc escoles de Glasgow i altres cinc de Varsòvia, la capital de Polònia,i té com a socis a la Conselleria d'Educació i a l'ajuntament de la ciutat escocesa que és d'on sorgix la iniciativa.

Des de novembre el professorat participant està rebent formació en la metodologia SOLE, acrònim anglés de Self organized Learning Environment, que permet a l'alumnat aprendre continguts i desenvolupar competències en un entorn d'aprenentatge auto-organitzat.

A finals de febrer, Sonia Pérez, Cap de Servei d'Idiomes i Projectes Europeus de la conselleria, les assessores tècniques docents, Anna Furió i Esther Balaguer, i l'assessora curricular del projecte, Mariola Hernández, reberen a València als socis coordinadors del projecte SOLE: Lesley Atkins, de l'Oficina International de l'ajuntament de Glasgow (City Council), ciutat coordinadora del projecte i Nicholas Falk, ambaixador del British Council i coordinador docent del programa.

A la reunió de seguiment acudiren també les sis escoles valencianes participants per fer la primera posada en comú del treball realitzat fins el moment: els Col·legis públics d'Infantil i Primària (CEIP) Ramón y Cajal d'Anna, José M.ª Boquera Oliver de Carcaixent i Sanchis Guarner de la Pobla Llarga; els centres concertats Colegio Hermes de València, l'Escola Les Carolines de Picassent i el Colegio Parroquial San José Patronato de Tavernes de la Valldigna.

L'objectiu d'este projecte europeu, anomenat Raising attainment using SOLE in mathematics for 11-12 year old learners se centra en aconseguir millorar el nivell competencial de l'alumnat a l'àrea matemàtica en les tres ciutats participants: València, Varsòvia i Glasgow. Durant els tres anys de durada de l'Eramus + es duran a terme un mínim de 170 activitats a 30 aules diferents i que incidiran en més de 3.000 alumnes valencians.

Esta metodologia té el seu origen en la idea de Sugata Mitra, professor de matemàtiques de la Universitat de Newcastle de que qualsevol alumne pot aprendre si el docent li ofereix una pregunta inspiradora o gran pregunta (Big Question en la llengua original) i té al seu abast un ordinador i connexió a internet i a més se'l permet triar amb qui i com aprendre.

Motivats per la investigació lliure

Les sis escoles valencianes participants porten cinc mesos funcionant amb este nou enfocament metodològic «amb un resultat molt satisfactori», destaca Mariola Hernández. L'alumnat que ha tingut l'oportunitat de respondre a estes grans preguntes s'ha mostrat «molt motivat perquè els ha atret la possibilitat d'investigar lliurement, de poder triar amb qui treballar i fins i tot de saber que la resposta pot ser oberta i per tant, no haver necessàriament una única solució vàlida», destaquen des de les escoles participants. Igualment ha significat també un canvi quant al rol del docent, que ja no s'ocupa de transmetre informació sinó que adopta la funció de guia o facilitador de l'aprenentatge de l'alumnat.

A partir d'este moment, els sis centres valencians continuaran aplicant aquesta metodologia a les seues escoles i recollint dades que posaran en comú a juny a la ciutat de Varsòvia, on tindrà lloc el segon encontre entre les tres ciutats.

Hernández destaca que crear un ambient o un entorn propici «ajuda a aprendre». Recorda la proposta de Mitra, qui ara fa 19 anys, va llançar l'experiment Forat en la Paret ( Hole in the Wall), amb el qual va col·locar un ordinador amb accés a internet en un quiosc creat en una paret en un barri pobre de Nova Delhi. Els xiquets i xiquetes tenien lliure accés a la màquina. L'objectiu era provar que la xicalla podia aprendre amb els ordinadors amb molta facilitat sense cap entrenament formal. Ho va denominar Educació Mínimament Invasiva.

Compartir el artículo

stats