Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els còmics de «Camacuc» fan escola

L'alumnat de primer i segon d'ESO de l'IES Balears de València treballa les vinyetes dels contes publicats per Levante-EMV cada setmana al suplement Aula

13

Taller de còmic a l'IES Balears de València

Vampi de José Fenollosa , La Caixa Màgica de Burguito o Amalberta de Toni Cabo són companys de curs de les joves i els joves de primer i segon d'ESO de la línia en Valencià de l'Institut públic d'Educació Secundària (IES) Balears de València. La seua professora de Valencià, Mariam Vidal, els ha anat presentant setmana rere setmana els còmics per entregues de Camacuc que este suplement AULA de Levante-EMV publica cada dimecres per tal de treballar-los en classe.

«El còmic és una manera bonica de que els i les adolescents conten què els passa, donen a conèixer els seus sentiments i, al mateix temps, esperonar la seua creativitat», apunta Vidal. A més el llenguatge i les tècniques del còmic formen part del currículum de Valencià del primer cicle d'ESO.

El treball amb les vinyetes publicades per este diari va culminar la setmana passada amb un taller de còmic impartit per l'editor de Camacuc, el dibuixant Joan Escrivà. «El taller és molt didàctic i pràctic. Comencem definint el còmic i les seues parts i es fa un recorregut pràctic per l'abecé del còmic: creació de cares, expressions, proporcions, llenguatge del còmic, moviment, bafarades, trucs i consells. És un taller que funciona de meravella i està molt ben valorat pel profesorat i l'alumnat», apunta el responsable d'esta revista bimensual de còmic en valencià.

Vida i moviment en la pissarra

Xics i xiques es queden bocabadats al vore com Joan amb un simple clarió ompli de vida i moviment la pissarra i els anima a dibuixar en els seus quaderns. «Treballeu amb línia fineta primer, perquè així és més fàcil corregir». També hi els explica com es dibuixen les línies cinètiques que donen la sensació de moviment: «l'esquena cap avant o cap a darrere i els braços han d'eixir de baix del cap», els recorda.

Elles i ells ja saben, perque ho han treballat amb la seua professora, com dibuixar les onomatopeies i que la bafarada quadrada correspon al narrador, què quan té forma de núvol correspon a un pensament o si el seu contorn té arestes equival a una exclamació i si és de puntets a parlar baixet. Els seus ulls s'obren com a plats quan Joan es mostra les planxes originals de tamany A3 en les quals els dibuixants treballen amb temperes o aquarel·les

Ferramenta per animar a llegir

Al corredor tenen una exposició en la qual junt amb còmics de Camacuc publicats per Levante-EMV apareixen els primers números d'esta revista fundada per un grup de mestres al 1984 com una ferramenta per motivar la lectura en valencià entre l'alumnat.

També es mostren alguns dels treballs fet per l'alumnat de l'IES Balears, com ara un còmic d'una jove de 1r d'ESO, Triana Pérez, que dibuixa el drama dels refugiats de guerra siris que creuen la Mediterrània en pateres. Triana diu que és més lectora de novel·les que de llibres, però apunta que amb el còmic arriba a més companys i per a ella «és important que la gent sapiga el que passa a les guerres».

«El millor que té el còmic és que fomenta la lectura, ja que sense adonar-te lliges», apunta Escrivà.

Compartir el artículo

stats