Blog 
Des de la trinxera
RSS - Blog de Vicent Gisbert Monz贸

El autor

Blog Des de la trinxera - Vicent Gisbert Monz贸

Vicent Gisbert Monz贸

No importa el que hom 茅s sin贸 on est脿. Les coses s贸n, les persones estan.

Sobre este blog de Nacional

Atr茅vete a ser sabio! La mayor parte de los hombres est谩n ya demasiado fatigados tras la lucha contra la necesidad, como para animarse a afrontar una lucha contra el error; y cuando siente necesidades m谩s elevadas, adoptan con 谩vida fe las f贸rmulas que el Estado y la Iglesia les proporciona. ...


Archivo

 • 11
  Septiembre
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  ONZE DE SETEMBRE D'1973, RECORD D'UNA UTOPIA POSSIBLE

  Hi ha noticies i esdeveniments, crec que ja ho he dit alguna vegada, que passen totalment inadvertits per a la majoria dels ciutadans perqu猫 els grans mitjans de comunicaci贸 generalistes no li presten m茅s atenci贸 que una breu referencia en un moment concret.

  En aquest sentit, fa uns dies va ser noticia fuga莽 que els jutges xilens havien demanat 鈥perd贸鈥 als ciutadans de Xile per haver col路laborat amb la dictadura del General Pinochet dient textualment que 鈥sin ambig眉edades ni equ铆vocos, estimamos que ha llegado la hora de PEDIR PERD脫N a las v铆ctimas, a sus deudos y a la sociedad chilena por no haber sido capaces en ese trance crucial de la historia de orientar, interpelar y motivar a nuestra instituci贸n gremial y a sus miembros en orden a no desistir de la ejecuci贸n de sus deberes m谩s elementales e inexcusables, a saber, el cumplimiento de la funci贸n cautelar que en s铆 misma justifica y explica la existencia de la jurisdicci贸n.

  La inadmisibilidad o el rechazo por parte de nuestros tribunales de miles de recursos de amparo, muchos de los cuales fueron fundadamente interpuestos en nombre de compatriotas de cuya suerte nunca m谩s se supo, la negativa sistem谩tica a investigar las acciones criminales perpetradas por agentes del Estado y la renuencia a constituirse personalmente en centros de detenci贸n y tortura, sin duda alguna, contribuyeron al doloroso balance que en materia de derechos humanos qued贸 tras ese gris per铆odo

  Cal recordar que fa exactament 40 anys, 茅s a dir, l'11 de setembre de 1973, el General Augusto Pinochet, mitjan莽ant un colp d鈥檈stat militar (encoratjat i finan莽at pels EEUU) i que l鈥檈sgl茅sia cat貌lica, apost貌lica, romana mai va condemnar, a pesar que els colpistes mataren incl貌s a sacerdots compromesos amb el canvi social, entre ells a l鈥檈spanyol, Antonio Llid贸 Mengual, acab脿 amb l'ordenament democr脿tic xil猫 que presidia l鈥檃dmirat Salvador Allende que pensava, de forma totalment ing猫nua per貌 for莽a conven莽ut, que es podia democr脿ticament construir el socialisme o, dit d'altra manera, acabar, sense acudir al confrontament armat, amb les desigualtats socials que assolaven a la gran majoria de xilens. Salvador Allende va morir defenent el Palau Presidencial de l鈥檃tac dels tanques colpistes.

  Aquesta declaraci贸 dels jutges xilens devia ser exemple per als jutges d鈥檃ltres pa茂sos que igual 鈥渢reballen鈥 amb dictadors que amb democr脿cies sense cap clase d'escr煤pols. En definitiva, aix铆 en Espanya som molts els que estem esperant que diverses institucions, i no sols la Just铆cia, sin贸 altres, com l鈥檈sgl茅sia Cat貌lica i incl貌s, perqu猫 no, l鈥檈xercit, demanen perd贸 als espanyols pels danys causats a tots a conseq眉猫ncia del cop d鈥檈stat del General Franco contra el r猫gim leg铆tim democr脿tic de la Segona Rep煤blica, aix铆 com per les tr脿giques conseq眉猫ncies que d猫cades de dictadura amb la falta de drets i llibertats van suposar per als ciutadans de l'estat espanyol.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook