Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 01
  Diciembre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Aigües brutes

  L´opció política verda passa desapercebuda en l´àmbit autonòmic i estatal. Malgrat el lideratge de l´expresident de Greenpeace, Juan López de Uralde, al capdavant d´Equo, l´únic escó aconseguit per la formació en la seua estrena, el passat 20N, va estar el de Compromís, i no precisament per raons ecologistes. L´ambientalisme no decanta l´opció de vot. No ho va fer en temps d´eufòria econòmica, quan la societat, còmplice de les polítiques especuladores amb el territori, s´enriquien moderadament, o un poc més. I tampoc ho ha fet ara, quan la crisi ho eclipsa quasi tot.

  El 20N ens deixa amb un president del Govern que arrossega destacades declaracions ambientals. Mariano Rajoy negava la catàstrofe provocada pel Prestige el 2002 en les costes de la seua terra, Galícia, i assegurava: «no se puede hablar de marea negra», tot i que la seua frase més comentada va ser que d´aquell petrolier «salen unos pequeños hilitos» de fuel, quan el litoral es tenyia de negre. Rajoy es va oposar a l´acord científic mundial de l´existència de l´escalfament global. «Si nadie garantiza qué tiempo hará mañana en Sevilla, ¿cómo van a decir lo que va a pasar dentro de 300 años», va ironitzar el 2007. All any, el Panell Intergovernamental de Canvi Climàtic de l´ONU havia publicat el seu quart informe, on es reconeixia amb un 90% de certesa que aquest canvi climàtic està provocat per les emissions d´efecte hivernacle.

  Al balcó del carrer Gènova, la nit de victòria electoral del PP es trobava Miguel Arias Cañete. Un personatge especialment recordat per les seues declaracions furtades sobre el trasvasament de l´Ebre. Cañete va ser sorprés en 2000 quan, davant uns agricultors de Múrcia, va afirmar que l´aprovació del PHN seria «un paseo militar» al Congrés i que eixiria endavant «por cojones» perquè així li ho havia dit el president Aznar.

  La sostenibilitat no pesa a les urnes ni és un sector econòmic que ens traurà de la crisi. Tanmateix, quants negocis del Partit Popular s´han fet a costa del medi ambient... Al cas Gürtel es va destapar que la Conselleria de Medi Ambient, a través de l´empresa pública Vaersa, havia adjudicat de manera suposadament irregular a Orange Market una campanya d´educació ambiental per a promoure l´ús del contenidor groc. Els empresaris d´Alacant Ángel Fenoll i Enrique Ortiz també van estar implicats en negocis foscos amb el Consorci de Residuos de la Vega Baixa, en l´anomenat cas Brugal.

  Aquestes setmanes no eixim de la nostra perplexitat davant la gestió de l´Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics, propietària d´Emarsa, la depuradora d´aigües residuals ubicada a Pinedo. La Fiscalia del TSJ i el Tribunal de Comptes hi investiguen un forat negre de 17 milions d´euros, un autèntic saqueig on s´han combinat contractacions injustificades, falsos cursos als treballadors, compres d´entrades VIP per a l´Open de Tenis i la Fórmula 1, hotels de luxe, traductores rumanes... I tot el que ens queda per descobrir d´aquesta societat en descomposició moral. El més sorprenent és que la participació a les eleccions del 20N superara el 70%.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook