Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 14
  Abril
  2017

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Cultura igualtat religió

  Aurora i la Setmana Santa

  Les palmes del Diumenge de Rams, les campanes al vol, els ritmes dels tambors i les cornetes ressonant per tots racons de la ciutat. La Setmana Santa Saguntina té la màgia de captivar-nos des de ben menuts, malgrat la seua característica austeritat, perquè aquesta festa i les seues litúrgies formen part de les nostres arrels, del nostre sentiment de pertinença al poble. Les vestes, les atxes, els passos, les banderoles morades als balcons, la pujada al Castell, l’ermita de la Sang, el via crucis al calvari, la representació de la Passió -ja esdevinguda en imprescindible- i les muralles com a testimoni de com profundament i intensa vivim aquesta tradició cristiana.

  Com a mare de Nèstor, una de les primeres il·lusions va ser inscriure-lo a la Confraria de la Puríssima Sang de Jesucrist de Sagunt. Ell no ho recordarà, però jo mai oblidaré l’emoció, la joia i l’orgull d’acompanyar-lo a la seua primera entrada a l’ermita de la Sang vestit de negre rigorós, enmig d’un estret passadís fosc i ancestral construït pels confrares per donar la benvinguda als nous membres. Quasi eren seus primers passos tot sol, caminant cap de l’altar, per rebre la seua medalla. Com a mare d’Aurora, les sensacions davant la Setmana Santa es trunquen.

  Si volem donar una educació en valors d’igualtat; si veiem que és possible que Aurora jugue amb trens i cotxes, Nèstor accepte com amiga a Minnie Mouse i tots dos gaudeixen llegint els mateixos llibres d’animals; si volem que el gènere no provoque diferències d’oportunitats en la nostra societat... la Setmana Santa Saguntina té pendent un desafiament molt rellevant. 

  En el segle XXI les dones saguntines no poden ser només àvies, mares, filles i germanes de confrares. Ni romandre com a espectadores, ajudant xiquets, joves i homes a participar com a protagonistes d’una festa que és de tota la ciutadania. Ens podem conformar amb aquest paper secundari, de fet, ens pot agradar, perquè l’hem heretat així, com una tradició: ajudar a posar-se la vesta, col·locar el rosari, reomplir les butxaques de caramels, fer fotografies, etc. Una festa declarada d’interès turístic nacional tan representativa del nostre estimat Sagunt ha de fer front als nous reptes de la societat actual i plantejar-se una renovació per ser més justa i contribuir a la lluita ferma contra els sostres de vidre a fi d’assolir els màxims nivells d’igualtat entre dones i homes.

  La Setmana Santa encara serà més gran, integradora i representativa de Sagunt quan la Confraria decidisca, per voluntat pròpia, convicció sincera i sentit de la responsabilitat, obrir les portes de bat a bat a xiquetes, joves i dones.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook