Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 06
  Junio
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Catedràtics 0%

  Imaginem Mercadona o Ford pagant el sou íntegre de científics de les universitats públiques valencianes a canvi de compartir infraestructures de recerca i beneficiar-se de la investigació conjunta i del talent dels joves científics. Possible? Al nostre país sembla ciència ficció, tanmateix és una realitat des de fa anys a Holanda on està instaurada la figura del Catedràtic 0%. Ho comentava durant la I Setmana de la Innovació al Palau de Cerveró l’investigador Daniel Ramón -també conseller delegat de l’empresa Biòpolis, spin-off del CSIC creada el 2003 i ubicada al Parc Científic de la Universitat de València.

   

  La crisi no és la conseqüència, sinó l’argument ideològic per desmantellar el sistema de ciència i universitats públiques. I el veritable problema és que el Govern central promou la transició cap al model neoliberal sense fixar una estructura bàsica, unes regles de joc net. El Partit Popular aposta perquè l’empresa privada assumisca la inversió en investigació. Però, quin és el nostre teixit? Com assenyala el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, són xicotetes i mitjanes empreses sense capacitat d’innovar si no hi ha una associació i treball en comú, alhora que sobresurt una important necessitat de més indústria basada en el coneixement.

   

   

  LLEI DE MECENATGE

   

  Mentrestant, es continua esperant el canvi de fiscalitat per a inversions en ciència, com adverteix José Pío Beltrán, responsable de la delegació valenciana del CSIC. I precisament a aquesta llei de mecenatge també es referia el catedràtic de comunicació audiovisual i Publicitat Enrique Bustamante de la Complutense a La Nau. Bustamante parlava de cultura, però arribava a la mateixa conclusió: S’ha fet una retallada de la inversió en cultura “salvatge” i el mecenatge ha d’anar precedit per una estratègia cultural que puga inspirar el canvi. Del contrari, la innovació no anirà lligada a iniciatives socials, sinó a grans esdeveniments, a la cultura de l’espectacle.

   

  Quan el teixit empresarial ha fallat en I+D+i per l’absència de la cultura del risc, com apuntava Ramón, calen propostes polítiques compromeses, sense importar la tendència política. I algunes han sorgit des de files tan conservadores com les de Nicolas Sarcozy, qui en 2009 va proposar que per cada euro invertit en recerca per l’empresa privada l’Executiu francès aportaria dos per a promoure pols d’investigació i innovació. Canviem doncs austeritat per catedràtics 0%.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook