Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 30
  Octubre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Cèl·lules mare i transgènics

  Europa podrà investigar amb cèl·lules mare embrionàries, però no tindrà capacitat per a patentar els seus resultats. Evidentment, les qüestions morals s´han imposat aquests dies al desenvolupament de nous tractaments de diversos tipus de malalties, segons una sentència donada a conèixer la setmana passada. Aquesta decisió, però, no ha estat un acord de la Unió Europea, sinó el resultat d´una sentència del Tribunal de Justícia de Luxemburg després d´un procés dilatat durant més d´una dècada.

  L´Alt Tribunal ha considerat que patentar procediments que impliquen la destrucció d´un òvul humà fecundat —del qual s´extrauen les cèl·lules mare, extremadament útils perquè poden convertir-se en qualsevol tipus de teixit— va en contra de la dignitat humana, fins i tot, d´allò establert a la Directiva de Protecció Jurídica d´Invencions Biotecnològiques. I és una veritable llàstima que el futur de la biomedicina, un sector emergent primordial en aquest segle XXI, puga quedar únicament en mans dels jutges ja que la comunitat científica té molt a dir. Les cèl·lules mare embrionàries, tanmateix, aniran sempre acompanyades de polèmica perquè les posicions més conservadores identifiquen amb l´avortament aquest tipus de destrucció d´embrions humans de quatre o cinc dies creats als laboratoris. De fet, l´ètica no hauria de frenar la recerca en noves teràpies.

  Als Estats Units, també van estar els jutges els qui, el passat estiu, van avalar l´autorització del Govern d´Obama a l´experimentació amb cèl·lules mare embrionàries. El president George W. Bush va prohibir per decret l´ús de fons públics en qualsevol nou experiment, encara que les cèl·lules foren comprades a companyies privades, però Obama va eliminar aquest impediment el 2009 i, en conseqüència, va estar demandat per un grup d´investigadors, els quals estimaven que aquests experiments impliquen la destrucció de la vida humana.

  Resulta curiós veure qui va recórrer la patent europea. No va ser l´Església, sinó, Greenpeace. L´entitat ecologista es va oposar el 1997 a una patent del neurobiòleg alemany Oliver Brüstle, de la Universitat de Bonn, per a fabricar neurones a partir de cèl·lules mare embrionàries. Precisament Greenpeace, l´organització que més polèmica ha generat en un altre àmbit científic clau, els organismes modificats genèticament. Aquest col·lectiu, amb tota la seua maquinària mediàtica, ha estat un dels més potents grups de pressió en equiparar transgènics amb dimoni, per al medi ambient i la salut, tot silenciant la veu dels científics a més prestigi, posant fre a aquestes investigacions i, sovint, confonent l´opinió pública.

  Tant de bo, les cèl·lules mare embrionàries no es convertisquen en un altre camp de batalla estèril perquè aniria en detriment tant de la ciència com de la societat.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook