Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 03
  Mayo
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Costa desprotegida

  No tots els polítics són iguals. Les esquerres i les dretes sí mantenen diferències. I una de elles és el medi ambient. La dreta no fa polítiques ambientalistes i ho acabem de comprovar, una vegada més, amb la modificació de la Llei de Costes de 1988. La nova norma s’anomenarà Llei de Protecció i Ús Sostenible del Litoral. Paradoxal. Tanmateix, les seues disposicions afavoreixen una reducció de la preservació de 80 metres de protecció de la franja de servitud com també el manteniment de milers habitatges al domini públic.

  El Partit Popular veu en la costa un motor de l’activitat econòmica i es felicita perquè la nova norma blindarà, per primera vegada, els establiments de restauració sobre la sorra “fent-los compatibles amb la protecció del litoral”, reiteren. “Estem cecs si no veiem que la costa és motor d’inversió”, assegurava el senador conservador Antonio Sanz. Evidentment, la nostra franja costanera és un bé econòmic fonamental, però cal prioritzar la seua qualitat ambiental i paisatgística. Només cal fer una ullada a la primera i segona línia completament massificades. A més, sobretot, convindria afavorir la transició d’un model de turisme de sol i platja cap a nivells qualitat d’excel·lència amb els quals fer front els països competidors amb preus més barats.

  Miguel Arias Cañete, ministre d’Agricultura, Alimentació i -en últim terme- Medi Ambient, pot entretindre l’atenció del públic tot dient que es dóna dutxes d’aigua freda per a evitar el consum d’aigua i l’escalfament global –comentari que va deixar perplexa la comissària europea d’Acció per al Clima, Connie Hedegaard- o que menja iogurts caducats. Manuel Fraga també es va banyar a les aigües radioactives de Palomares a mitjans dels seixanta per defensar les platges i, en definitiva, la imatge turística espanyola.

  Tanmateix, com està passant en altres sectors –encariment de la justícia, privatització de l’educació i la salut, espanyolització de les autonomies, restricció a l’avortament...- la política ambiental del PP, més que un seguit d’anècdotes, respon a un pla preconcebut i exercirà un cop de timó per allunyar-se dels criteris més conservacionistes. De moment, la costa quedarà encara més desprotegida.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook