Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 31
  Mayo
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  De Peset Aleixandre a Joan Plaça

  La medicina està latent als carrers de València. Sovint identifiquem més l´avinguda Peset Aleixandre amb embussos de trànsit que amb la figura de l´eminent metge, investigador, professor i intel·lectual amb valors progressistes i una gran vocació de servei públic. La Facultat de Medicina ha homenatjat al catedràtic de Medicina Legal Juan Peset Aleixandre (1886-1941), qui va ser rector de la institució en època republicana, de 1932 a 1934. Perquè ara fa 70 anys va ser afusellat per les seues idees liberals. Però no sols és remarcable la seua ideologia, com revela la seua trajectòria analitzada en profunditat (i publicada en aquestes pàgines) pel catedràtic Josep Lluís Barona.


  El Jardí Botànic dedica la seua biblioteca a José Pizcueta (1792-1870), metge i botànic; gran impulsor del desenvolupament del Jardí. I el seu auditori, a Joan Plaça. Practica generalis (PUV) recupera, en edició facsímil, les lliçons que el catedràtic Joan Plaça (1520-1603) va impartir durant la segona meitat del segle XVI en la Facultat de Medicina de la Universitat de València. L´estudi d´aquest manuscrit promogut pel catedràtic d´Història de la Medicina José María López Piñero, recentment desaparegut, amb la col·laboració del catedràtic de Botànica Manuel Costa, no solament fa accessible un manuscrit històric, sinó que recobra la memòria del màxim investigador de la botànica aplicada a la medicina en la València renaixentista.

  Les biblioteques de la Universitat, de fet, en tornen a la memòria molts metges. El catedràtic d´Anatomia Pelegrí Casanova (1849-1919) a la de Ciències de la Salut; Vicent Peset i Llorca (1914-1981), a l´Historicomèdica o Eduard Boscà (1843-1924), metge i naturalista —també amb un carrer atrafegat a la ciutat— a la Biblioteca de Ciències. Per la seua banda, el catedràtic de Pediatria Ramón Gómez Ferrer (1862-1924), molt compromès amb la gent amb pocs recursos, disposa d´una escultura als jardins de la Glorieta.


  Només aquestes desordenades pinzellades evidencien que el ressò de la medicina a la ciutat de València és poc contundent, atesos els mèrits i persones que s´hi han dedicat i que formen part del nostre patrimoni cultural. Intel·lectuals que ja van protagonitzar i liderar innovació i emprenedoria, tan valorats actualment. I, potser, aquest podria ser un suggeriment poc costós econòmicament per al nou equip de govern municipal: traure a la llum la ciència.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook