Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 20
  Junio
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Els creuers com a bandera turística

  Rodrigo i Luis ens van convèncer per a embarcar-nos en un immens creuer pel Carib. Malgrat les nostres reticències, viatgers de motxilla i natura, arguments hi havia molts: només serien uns dies, era època baixa, mentre ells treballaven, poc turisme podríem fer si la nostra ambició no era torrar-nos a Miami Beach... I l´experiència a bord d´un gegant gratacels Carnival va ser d´allò més sociològica. Però, sobretot, il·lustrativa de les estratègies més refinades per a conrear el binomi consumisme-felicitat, on el concepte sostenible té un espai reduït, delimitat per l´eficiència econòmica.

  Gràcies als nostres amics, ja sabem què és un creuer. I malgrat el tòpic, un creuerista no és un turista carregat de dòlars. És vostè i sóc jo. Un gran percentatge dels passatges, al·lucinant, ni tan sols baixa als ports perquè la maquinària del creuers els ho dóna tot: menjar, beguda, casino, vistes, descans i luxoses atencions... La despesa en combustible, en aigua, en aliments (la logística està en les antípodes dels mercats locals o del consum responsable), el model de conèixer els indrets turístics... constitueixen un atemptat als canons de la mesura i de la sosteniblitat.

  La Ciutat de les Ciències i la Fórmula 1, diuen, han posat en el mapa València, també per als creuers. Al voltant d´un milió de creueristes van arribar a Espanya fins el passat març. I quines xifres representen els ports d´Alacant i València en el conjunt estatal? Un mínim 2%, tot i que cal recordar que de maig a octubre és la temporada alta.

  Durant el primer trimestre de 2010, Alacant en va rebre 7.667 i enguany, al mateix període, 13.925. València, per la seua part, va passar dels 25.461 als 6.500. Una caiguda que segons Foment es podrà remuntar da cara a finals d´any gràcies a la connexió d´AVE amb Madrid. Canàries, amb Las Palmas i Tenerife (55,3%), Barcelona (19,5%), Andalusia, especialment Màlaga (13,5%) i Balears (6,6%) són els ports que van concentrar el 90% de creueristes aquest primer trimestre.

  A la Mediterrània, Alacant i València tenen un competidor implacable. El port de Barcelona, líder a la Mediterrània i Europa, a més d´ocupar el quart lloc mundial en moviment de creueristes, darrere de quatre ports del Carib: Miami, Everglades i Canaveral. I els càlculs estan fets: a la ciutat comtal els creueristes estan sis hores, tres de visita i tres comprant.

  Aquest lideratge no és casual, respon a moltes variables, entre elles, la marca de ciutat —tan multiplicada pel futbol del Barça— i una potent inversió del Port de Barcelona per mimar l´arribada de creuers al cor de la ciutat. Una despesa encara llunyana a la de València o Alacant per atraure aquest sector tan popularitzat com irrenunciable, sembla, en termes econòmics.

   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook