Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 11
  Abril
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  L'ICREA valencià, absent als plans del PP

  No hi ha rastre, almenys evident, de cap iniciativa del Partit Popular per a crear, durant la pròxima legislatura, un ICREA o un Ikerbasque valencià. 317 pàgines de programa electoral on la investigació i la ciència no semblen prioritàries. Encara que sí hi trobem literatura en promeses com ara “seleccionarem un grup de professors de reconegut prestigi i trajectòria i els agruparem sota una marca comuna” o “crearem una nova ferramenta que aporte suficient flexibilitat al sistema valencià d’I+D” a fi d’assolir objectius, per exemple, “atraure i retindre el talent científic, tant entre els investigadors d’excel·lència sèniors com júniors”. La ciència ficció, pensant en el VLC/Campus d’Excel·lència Internacional, la trobem en el suggeriment d’inventar una marca conjunta per a aglutinar les cinc universitats públiques valencianes.


  Un dels neguits (o demanda a crits) del sector científic públic valencià és la disposició d’eines àgils per a la captació de talent. És a dir, logística i pressupost per garantir la contractació d’experts –amb mecanismes de control de productivitat-, la qual afavoriria la innovació del model econòmic valencià, ancorat en sectors amb un baix valor afegit, com és el cas del turisme de sol i platja. I, d’aquesta manera, incrementar i garantir la competitivitat valenciana a llarg termini.


  El cap d’Ordenació Científica i Investigació de la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana, Juan Vicent Climent, amb molt bona voluntat, explicava fa al voltant d’un mes a la Universitat de València que el Pla de General Estratègic de Ciència i Tecnologia (2010-2015) preveia incorporar “investigadors amb talent a centres d’investigació i a empreses”. Com? A través d’una entitat de dret privat que va anomenar Fundació VALid. Aquesta podria esdevindre un germen d’un ICREA o d’un Ikerbasque. Tanmateix, no s’ha inclòs en la llista de voluntats del PP. O jo no he estat capaç de trobar-la.


  La Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), en els seus deu anys d’activitat, ha contractat 269 investigadors, d’arreu del món i d’especialitats diverses, per mitjà d’un procés de selecció basat en el talent científic. I ha consolidat una marca. La iniciativa pionera no és única, ha estat seguida (2007) per Govern basc amb la constitució de la Fundació Basca per a la Ciència, Ikerbasque. A més, disposen de la mateix model a imitar el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO) i la Fundació Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars Carlos III, ambdós promoguts per l’Institut de Salut Carlos III del Ministeri de Ciència i Innovació.


  És evident que donar a llum una Fundació VALid implica una inversió pública tan considerable com decidida. Només és qüestió de prioritats polítiques.


   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook