Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 13
  Junio
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  La ciència és cultura

  En la nostra societat de l´espectacle, actors i cantants han acaparat el paper protagonista de la cultura, per damunt de pensadors, escriptors o científics. Les veus magnificades pels mitjans i les xarxes socials són les de les cares populars. El percentatge més elevat dels nostres clics als webs es fan a continguts curiosos, anecdòtics o banals, característiques no sempre lligades amb la rigorositat o el coneixement.


  La classe política tampoc no ha fet la cultura la seua bandera i, molt menys, la ciència. El PP ha estat capaç de negar la importància que els rius arriben a la mar —reiterant que l´Ebre llança el seu cabal a la Mediterrània— i a plantejar un autèntic oxímoron, en el seu sentit d´absurd, amb la meta impossible del decret del plurilingüisme, el qual constitueix un atac manifest a la cultura valenciana i la llibertat de pensament.


  La cultura científica de les nostres societats no creix al mateix nivel que la nostra dependència en les noves tecnologies. L´amic científic Fernando Sapiña em recomanava un interessant informe sobre la responsabilitat compartida d´incrementar l´alfabetisme científic als Estats Units, elaborat per la Smithsonian Institution  (www.si.edu/about/increasing-scientific-literacy). En 2009, una enquesta de la California Academy of Sciences va revelar que només el 59% dels americans adults sabia que els humans no van coexistir amb els dinosauris. Són dades amb les quals no ens identifiquem els europeus, tot i la nostra proximitat. De fet, les ciències experimentals han perdut un 30% d´alumnes al nostre país durant l´última dècada.


  La Fundación Conocimiento y Desarrollo (CyD) va advertir la setmana passada de l´elevat nombre de professors universitaris que ha abandonat la seua obligació d´investigar o el sobrecost de l´excés de titulacions. I no és un bon momement per desprestigiar les universitats públiques —juntament amb tots els serveis públics— perquè malgrat les seues necessitats de millora en la gestió, cada euro que s´hi inverteix retorna a la societat entre dues i tres vegades la inversió realitzada.


  I si parlem d´alfabetització en cultura científica, on està la tasca de les administracions? Un dels millors exemples d´aquesta responsabilitat es troba a la Universitat de València. Es tracta de la revista Mètode, la qual acaba de publicar el seu anuari en anglès. No sols promou el coneixement científic, sinó també la reflexió crítica al voltant d´esdeveniments o descobertes científiques, com assenyala el seu director, el biòleg Martí Domínguez, qui destaca el seu compromís en animar els investigadors a donar a conèixer els seus reptes i compartir les seues aspiracions amb la societat. Perquè la ciència és cultura.
   

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook