Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 11
  Enero
  2012

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  "La ciència no té color"

  La secretària d´Estat d´Investigació, Desenvolupament i Innovació, Carmen Vela, s´estrena al front d´aquest departament del Ministeri d´Economia i Competitivitat amb un retall de 600 milions d´euros. Una xifra que representa una reducció del 7% i se suma a les davallades del 8% (2011) i del 15% (2010). És a dir, la inversió pública en ciència i tecnologia ha caigut un 30% en menys de tres anys i es queda en l´1,37% del PIB estatal, per baix de la mitjana europea (2%), alhora, el mínim establert pel Pla Nacional d´I+D+i que podria afavorir el desitjat canvi de model productiu.

  A més a més de la pèrdua de ministeri i de pressupost, aquesta secretaria d'estat assumeix els Organismes Públics d'Investigació (OPIS), en l'anterior legislatura, competència del Ministeri de Sanitat. Entre ells es troba l'Institut de Salut Carlos III, del qual depenen el Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) i el Centre Nacional d'Investigacions Cardiovasculars, ambdós guardonats amb el distintiu Severo Ochoa.

  Carmen Vela (Sigüenza, 1955), llicenciada en Ciències Químiques per la Complutense de Madrid, era directora general d´Ingenasa —dedicada a la biotecnologia aplicada a la sanitat alimentària i animal— i presidenta de la Societat Espanyola de Biotecnologia, mentre que ho havia estat de l´Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues. Com l´anterior ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, dona empresària procedent del món biotecnològic i sense carnet de partit, la trajectòria de Vela ha fet que el sector científic haja aprovat la seua designació.

  Les primeres accions del Govern de Rajoy i les paraules de Carmen Vela tampoc no han engreixat l´alarma. El 30 de desembre el BOE publicava l´esperada convocatòria anual de programes d´ajuda econòmica a projectes d´investigació bàsica i el tres de gener Vela assegurava que farà tot el possible per crear l´Agència Estatal d´Investigació en els terminis previstos i feia pública una de les seues màximes: «La ciència no té color polític».

  LA DIVULGACIÓ, OBLIGACIÓ DELS CIENTÍFICS

  La preocupació i la incertesa també s´han instal·lat a l´àmbit de la divulgació. El Govern central va designar 2007 Any de la Ciència a fi de promoure la cultura científica. Així, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (Fecyt) del Ministeri de Ciència i Innovació, va disposar de set milions d´euros per a projectes de divulgació científica i va crear quatre estructures permanents: l´Agència SINC de notícies científiques, la xarxa d´Unitats de Cultura Científica i Innovació, la d´Agents Locals i la de Museus de la Ciència i la Tecnologia.

  Des de 2008, el pressupost s´ha mantingut al voltant dels quatre milions i ara tan sols tenim l´opinió de Carmen Vela publicada al balanç de Fecyt 10 anys de divulgació científica a Espanya (2001-2011): «Si no considerem com part important de la nostra activitat la divulgació del nostre treball i fem partícip la societat dels nostres esforços, fracassos i èxits, ens trobarem que no serem importants per a ella i aquest desencontre no té un altre final que l´aïllament, la torre de marfil, la falta de recursos i, en definitva, una vida marginal per a la ciència».

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook