Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 08
  Abril
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Per què no llegir ciència?

  L’aventura científica està garantida. Des de la recuperació del clàssic El Planeta del Simis fins La Ciència dels Simpson, sense deixar de banda el pensament de Charles Darwin i les lliçons botàniques de Joan Plaça en edició facsímil, Practica generalis, o commemoracions com ara l’Any de la Química mitjançant l’edició del llibre de gran format Elements, de Theodore Gray, o el dels Boscos, amb Un oasi en la ciutat, d’Antoni Aguilella La Càtedra de Divulgació de la Ciència lidera, juntament amb Publicacions de la Universitat de València (PUV) i Edicions Bromera, les noves propostes científiques. De fet, dues de les novetats són resultat de dos premis organitzats per aquest servei del vicerectorat d’Investigació: L’enigma de la llibertat, XVI Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General i Transeünts, Vè Premi Vicent Andrés Estellés de Narrativa Científica. A més, PUV i l’Institut d’Estudis Catalans llancen la nova col·lecció Pensament Científic.


  Sense Fronteres presenta tres nous títols. Per a joves i no tant, La ciència dels Simpson, de Marco Malaspina, analitza de manera àgil els continguts científiques, realitats i tòpic- que esguiten la sèrie televisiva. L’expert valencià David Iranzo en De la Terra a l’espai parteix dels descobriments de la carrera espacial del segle passat per a explicar moltes de les claus de la investigació a l’espai, la tecnologia dels satèl·lits i avançar noves claus de futur. I el més recent, l’assaig L’enigma de la llibertat, de David Bueno, reflexiona sobre trets fonamentals de nostra espècie, mentre fa una aproximació al lliure albir.


  El clàssic de ciència-ficció El planeta dels simis i Transeünts són els dos nous títols la col·lecció Ciència entre Lletres, de PUV i la Càtedra de Divulgació de la Ciència. L’obra de Pierre Boule de 1963 arriba amb introducció d’Alberto Giráldez sobre l’experimentació amb animals. Ignasi Díaz, amb Transeünts, convida a viure la trama d’un meteoròleg destinat a un aeroport d’una recòndita ciutat on investigarà les causes d’un antic accident aeri.

  MÉS ENLLÀ DE LES GUERRES DE LA CIÈNCIA
  Els professors Ramon Lapiedra, Jesús Navarro, Andrés Moya i Jaume Terradas són els promotors de la nova col·lecció Pensament Científic, l’objectiu de la qual és complementar la recerca científica, els seus resultats i aplicacions, per a abordar “l’aventura intel·lectual que implica la ciència, on no hi ha un pensament únic, sinó també un procés de debat, reflexió i aprenentatge sobre molts temes de la vida”, com apunta Navarro.

  Amb Els secrets del que és viu, de Michel Morange, i Defensa la ciència dintre de la raó, de Susan Haack, s’inaugura aquesta iniciativa. Els fets biològics no poden ser explicats per un principi d’intel·ligibilitat únic, segons analitza Morange, mentre que Haack, a través d’una filosofia de la ciència no reglada, sinó ampla, porta els lectors molt més enllà de les ‘guerres de la ciència’.

  Més info: www.uv.es/cdciencia

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook