La qualitat cientÃfica de les universitats cada vegada té menys a veure amb la percepció del seu prestigi per part de la ciutadania. Aquesta setmana, un altre rà nquing, el de Leiden 2013, tornava a destacar la tasca de la Universitat de València al col·locar-la al lloc 336. Aquesta classificació, elaborada pel Centre d´Estudis de Ciència i Tecnologia de la Universitat de Leiden (Holanda) avalua el rendiment de les 500 millors universitats del món basant-se en un conjunt d´indicadors bibliomètrics que analitzen productivitat, impacte cientÃfic i grau de col·laboració en publicacions de les bases de dades del Web of Science de Thomson Reuters (2008-2011).
El titular recent més cridaner protagonitzat per la Universitat de València no s´ha referit, però, a la seua producció cientÃfica en matèries on és lÃder mundial ni al benefici econòmic que reporta a la societat la seua activitat. Al contrari, ha estat l´anunci que l´equip rectoral dirigit per Esteban Morcillo es plantege anar als tribunals pel deute que la Generalitat Valenciana manté amb la universitat valenciana més emblemà tica, el qual supera el 331 milions d´euros. AixÃ, la imatge que roman de la Universitat de València és precisament la controvèrsia, l´enfrontament i la lluita, encara que siga per un dret: els diners públics per continuar la seua activitat docent i investigadora. Pel contrari, les universitats privades paguen a colp de talonari les notÃcies promocionals als espais informatius i van transmetent somnis de progrés i innovació.
La comunicació és un terreny de batalla cruel. Com també ho és la competitivitat de facultats com ara Medicina, sobretot, quan els poders autonòmics donen l´esquena a la universitat pública. I ho comprovava fa pocs dies quan m´assabentava en un espai patrocinat de la creació de l´English Catedra of Modern Technology Research on Oncology -o un nom semblant- promoguda per la universitat privada que també imparteix Medicina a València en col·laboració amb Xà bia Cancer Care i l´Hospital Marina Salut de Dénia, gestionat per DKV Seguros i Ribera Salud.
I em venien al cap els noms de dos prestigiosos professors i investigadors de la Universitat de València experts en l´estudi i tractament de cà ncer com ara Ana Lluch i Andrés Cervantes, els quals també pertanyen a l´Institut d´Investigació Santà ria Incliva de la Universitat i l´Hospital ClÃnic, com molts altres cientÃfics de primera divisió en oncologia.