Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 15
  Noviembre
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Sostenibilitat i ciència als programes

  La balança no està desequilibrada, sinó destruïda. La comparació dels milions d´euros dels valencians que els governants del Partit Popular han llençat, a canvi de res, a les butxaques de Calatrava, Urdangarín o al Circuit de Xest, la Fórmula 1, la Copa Amèrica i Terra Mítica amb els fons públics dedicats a la cultura i a la ciència, resulta tan descoratjadora… Però és moment de fer una ullada als programes electorals. Perquè el debat de televisió Rubalcaba-Rajoy de principis de setmana va deixar en la cuneta molts temes (entre ells, la sostenibilitat i la ciència), les autonomies i altres partits polítics.

  Com i on trobem la ciència i el medi ambient? Hi ha grandíssimes diferències, tot i que pugam mantindre els nostres dubtes sobre què es duria a terme. En matèria de sostenibilitat, la nova formació Equo —ací sota les sigles Compromís-Equo— fa la seua gran aposta. Tant és així, que la proposta encapçalada per Juan López Uralde, qui va ser més d´una dècada president de Greenpeace, dedica un dels tres blocs del seu programa a la «Sostenibilitat ambiental», el qual aprofundeix en qüestions com ara l´energia i el canvi climàtic, l´aire, la mobilitat, l´agroecologia i els recursos humans, l´aigua, el territori i la biodiversitat, la producció neta, la contaminació i els residus i els drets dels animals.

  El PSOE, per la seua banda, destina l´apartat cinc del bloc II a la «Sostenibilitat: una prioritat i una oportunitat», on el partit considera necessàries «mesures que incentiven l´ús eficient de tots els recursos, tot incorporant els costos associats al seu consum i a la seua degradació en la comptabilitat nacional i als preus, mitjançant una adequada reorientació de la fiscalitat». I el sis, a les energies renovables. El Partit Popular, en l´últim lloc de l´epígraf «Compromesos amb el benestar» inclou les idees de «Respectuosos amb el medi ambient», amb un discurs, només, ecològicament correcte.

  Quant a la ciència, les diferències són abismals. Els socialistes -també al II, «Economia sana» (sí, sana) i competitiva- reserven un extens punt quatre a «Motors de canvi: innovació, noves tecnologies, cultura i ciència», mentre que l´àmbit científic està pràcticament absent del programa d´Equo. Els populars deixen per al final del capítol «Educació, camí d´oportunitats» les «Noves fronteres per a la ciència i el coneixement», on critiquen: «Els nostres centres públics generen molta producció científica, però estan encara lluny d´assolir els nivell d´excel·lència desitjable».
   

  MECENATGES CIENTÍFICS

  El PP es compromet a crear una agència estatal de finançament de la investigació, com també a «actualitzar l´estructura d´incentius fiscals per a potenciar la I+D empresarial, amb atenció preferent a les empreses emergents, a les xicotetes empreses innovadores i als sectors més estratègics (salut, energia, transport)».

  Els reptes del PSOE, més desenvolupats en matèria de ciència i tecnologia, s´articulen en excel·lència, eficiència, implicació i internacionalització. A més, recullen una de les demandes del sector investigador i acadèmic, el mecenatge de la ciència a fi que la investigació aconseguisca fons privats. Així, en l´apartat d´excel·lència es promet: «Millorar l´actual marc legal de les aportacions privades de finançament als centres d´investigació i patrocini d´investigados amb l´objectiu de fer més atractiu el mecenatge científic».
   

  Com anècdota ambiental, els populars no aposten per «l´aigua per a tots», com tantes altres vegades, sinó per: «Ocupació segura i flexible per a tots», «Educació per a tots» i «La seguretat i la defensa de tots».

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook