Blog 
Ecosistemes
RSS - Blog de Maria Josep

El autor

Blog Ecosistemes - Maria Josep

Maria Josep

Periodista ambiental i científica. @mariajpico

Sobre este blog de Sociedad

Converses sobre medi ambient, sostenibilitat, salut i ciència. Reflexions de la vida urbana i la natura, dels ecosistemes ecològic, social, comunicatiu, econòmic... Imatge: Barranc de la Pegunta, al Parc Natural del Penyagolosa. Foto: Sergio Montagud.


@mariajpico

Archivo

 • 24
  Febrero
  2011

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Universitaris nòmades o emprenedors

   

  De JASP a mileuristes i, ara, a immigrants forçats. I el futur dels universitaris espanyols, per més màsters que atresoren, no s´augura còmode. Les administracions han mimat les universitats públiques, com els grans temples de la saviesa i de l´educació. Aquestes entitats són símbol de progrés, prestigi intel·lectual i creixement. I han triomfat en aquest vessant, com també en la democratització en l´accés a estudis superiors.


  El gran fracàs, com estem veient amb aquesta crisi, es troba en la desconnexió entre la formació d´especialistes i el teixit productiu, la idiosincràsia dels empresaris o la mateixa realitat econòmica. Tot i els lloables esforços fets durant els últims anys. El paternalisme excessiu ha frenat l´esperit emprenedor i les perspectives laborals internacionals. Aquest desequilibri ens porta un superàvit d´universitaris hiperqualificats, els quals també alimenten les dades delirants d´atur de la població jove. L´informe Universitat Espanyola en Xifres 2010 que acaba de publicar la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) mostra que la producció científica de les universitats públiques en l´última dècada es va multiplicar per tres.


  Tanmateix, revela que la inversió global en I+D+i a Espanya és insuficient i se situa en la franja més baixa dels països europeus, el 0,33%, front al 0,41 d´Alemanya o el 0,53% del Regne Unit. La situació és encara més greu perquè el sistema de ciència i tecnologia estatal està quasi en la meitat de dimensió que en aquests mateixos països.


  De nòmades a emprenedors. Els joves qualificats han de canviar de mentalitat, renunciar a una fictícia comoditat i arriscar-se, però els caldrà un company de camí compromés: el canvi real del paradigma productiu actual. I confiança a llarg termini perquè ni les universitats ni la societat es poden innovar amb seny de la nit al matí.

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook