Blog 
El Blog de Josep Antoni
RSS - Blog de josep antoni

El autor

Blog El Blog de Josep Antoni - josep antoni

josep antoni

Encara que soc mestre titolat, "profesor de E.G. B.", deia el paper, i he treballat a Correus, el periodisme de "corresponsal", al Noticias al dia dirigida pel mestre J. J. Pérez Benlloch, i després la del Levante, fins que funde en 1987 "Crònica" per a la Vall, mentre ...

Sobre este blog de Comarcas

En este Blog tenen cabuda les meues col.laboracions setmanals a l'edició vall d'albaidina d'este diari: "El mirador del Benicadell" i "la noticia de la setmana a la Vall Blanca". També aniran caent altres escrits amb punts de vista i assumptes diferents, que puga ...


Archivo

 • 13
  Octubre
  2016

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  Valencia Comarcas

  El 9 d’octubre “cafè per a tots”

  El lliurament dels Premis 9 d’Octubre, anunciats pel govern municipal d’Ontinyent, semblen un “cafè per a tots”. Eixa evidencia mereix alguna reflexió i, en tot cas, una rectificació del rumb.

  La data commemora l'entrada a la ciutat de València del rei Jaume I en 1238. Després, els parlamentaris valencians, varen plasmar l'acord per a celebrar esta festa en l'Estatut d'Autonomia en 1982.Es a dir el 9 d’Octubre representa la simbolització de la identitat col·lectiva valenciana. Una efemèride que, els primers anys de la recobrada i tíbia autonomia, tenia un caràcter marcadament reivindicatiu dels drets i la cultura dels valencians. Malauradament la llarga nit de poder del PP a les institucions valencianes, que ha durat 20 anys, ha fet que buidaren de contingut l’efemèride (a mes de buidar la democràcia autonòmica, la caixa pública, etc.). La qual cosa vol dir que toca reprendre els orígens democràtics, atès que els greuges, lluny de minvar, han anat en augment, com han demostrat sobradament erudits que han estudiat i analitzat l’assumpte. Perquè com va escriure el poeta Miquel Martí i Pol “tot està per fer i tot és possible”, o també canta el xativí Raimon “qui perd els orígens, perd identitat”.

  Per tot el referit, quan el batle ontinyentí i els grups municipals trien i fan públics els noms dels guardonats dels premis “9 d’Octubre” 2016, ens envaeix una sensació de perplexitat. Sobre tot en llegir els mèrits de cada guardonat. Ja que amb tots els respectes per als guardonats, els seus son mèrits no lligats precisament als orígens, la identitat, la cultura i les essències valencianes. Tan sols trobem una excepció, la  qual si donaria el perfil per a rebre el guardó, des d’eixe punt de mira. Es tracta del músic Miquel Gironés, en base, segons fan públic, a “la seua tasca de dignificació de la dolçaina, la música en valencià i el seu compromís amb la societat, cultura i identitat del poble valencià principalment amb el seu treball en el grup “Obrint Pas”, del que va ser cofundador”.  Naix i es cria a València, de pares ontinyentins, M. Gironés te un lligam umbilical amb Ontinyent dens i digne d’encomiar. Sense dubte el seu camí deuria ser un referent, a l’hora de triar els noms els governants ontinyentins, per a estos premis.

  Altre nom que seguiria les pautes per al guardó, el qual inopinadament no ha estat reconegut per este govern, la qual cosa constitueix un greuge, es el de l’economista local Rafael Beneyto. La seua tasca callada es llarga. Tenim el seu llibre de referència “'El finançament dels valencians. Una insuficiència històrica”, de 2012. També l’avalen articles en Levante EMV com: “Les comarques centrals valencianes per la vertebració i la reactivació del país”, “Cal ser bel·ligerants”, “El problema valencià és desconegut per a la resta de l’Estat”, etc.  Tampoc hi ha que oblidar que el passat 25 d’ abril, les Corts Valencianes, dins l’acte institucional d’eixa data, lliuraren l’alta Distinció Parlamentaria 'Francesc de Vinatea' a la Comissió d’Experts per analitzar els problemes financers de la Generalitat Valenciana, entre els quals es trobava l’ontinyentí Rafael Beneyto Cabanes.

   A banda d’este clamorós eixample, segur que també hi ha altres noms que donarien un perfil mes escaient per al “9 d’Octubre”. Però els governants ontinyentins, lluny de ficar-se en la recerca, opten per la comoditat del “cafè per a tots”. En una mena de “totum revolutum”, filosofia que, a l’hora d’atorgar els premis resumeixen així: “per la seua tasca en benefici de la societat a diferents àmbits”, i es queden tan satisfets.

  Per tant, justificant-se en allò “acordat per consens de l’alcalde i tots els grups polítics representats en l’Ajuntament”, tornarem a escoltar paraules solemnes (Raimon) com “vocació de que sols des de la unió sorgeix la força”, però com materialitzen les reivindicacions i la lluita per la cultura dels valencians?

   

  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook