Teun Van Dijk afirma que la ideologia és una creença social fonamental, de naturalesa general i abstracta, que proporciona coherència dins de les creences d´una col·lectivitat i especifica quins són els seus valors culturals importants. El terme no sempre ha estat ben vist, i en alguns moments de la història recent tenir ideologia no era molt aconsellable, per això convenia desideologitzar-se apresseta, de forma més o menys voluntària però molt útil per a poder sobreviure.

Aquest lingüista holandés, Van Dijk, especialista en Anàlisi Crítrica del Discurs, afirma que les persones adquirim, expressem i reproduïm ideologia a través del text escrit i dels actes de parla. Per això, escriure i parlar no sempre ha sigut bona idea. Amb tot i això, a hores d´ara podem dir que el terme ja no resulta amenaçador i l´usem amb total normalitat, com és el cas de les declaracions fetes per la presidenta del PPCV, Sra. Isabel Bonig, durant l´acte de condemna per l´assassinat masclista el 2 de gener, on assegurava que €«aquí no hay una ideología sino una violencia que se ejerce sobre las mujeres€.» Però, si fem cas al teòric holandés, resulta que la persona i la ideologia configurem un pack indissoluble, com el gintònic, i per tant, resulta impossible el que la Sra. Bonig deia.

Totes les persones en allò que diem i en allò que fem transmetem ideologia. Per exemple: retallar un 26% el pressupost públic contra la violència masclista és ideologia. Eliminar Educació per a la Ciutadania dels curricula escolars i defensar la segregació per sexes a les aules, és ideologia. Recórrer la llei del matrimoni homosexual, és ideologia. Restringir la llibertat sexual i de reproducció de les dones, també.

I, per una altra part, defensar l´educació en valors i igualitària, la llibertat sexual i reproductiva de les dones, o augmentar un 50% el pressupost contra la violència masclista en l´Administració pública, segons declarava la vicepresidenta de la Generalitat, Sra. Mònica Oltra, divendres 8 de gener, així com introduir clàusules socials en les gestions bancàries, instal·lar el concepte de responsabilitat social en el relat de la gestió pública o elaborar una llei d´acompanyament de pressupostos i despesa pública amb perspectiva de gènere, també és, afortunadament, ideologia. Inmaculada Navarro Tomás. Valencia.