La decisió de la Inspecció Provincial de Treball d´actuar d´ofici per a donar d´alta en la Seguretat Social a uns 300 tècnics que actualment treballen com a autònoms en prop de 200 municipis de la Comunitat Valenciana, tots ells menors de 5.000 habitants, ha posat en guàrdia els alcaldes i les alcaldesses dels esmentats municipis. Un malestar compartit amb la Diputació de València, i més concretament dins l´àrea d´Assessorament Municipal, ja que és des d´esta secció des d´on es contracten serveis tècnics a través de convenis signats amb diversos col·legis professionals, la majoria d´ells d´arquitectes i enginyers.

Com a diputada d´Assessorament Municipal vull deixar clar que des de la Diputació, i concretament des d´esta àrea, la nostra tasca és estar al costat dels municipis, i sobretot d´aquells més menuts. Per això, està més que justificat el nostre malestar i indignació davant esta mesura adoptada unànimement, en última instància des del Ministeri d´Ocupació i Seguretat Social, la qual, obliga als ajuntaments afectats a incorporar a la seua plantilla a tècnics als qui no poden pagar. Una mesura paradoxal, contradictòria i de gran magnitud ja que, en el cas de portar-se a la pràctica, acte seguit la Delegació del Govern hauria d´impugnar esta decisió degut a que la Llei de Pressuposts actual, promoguda pel ministre Montoro, prohibeix expressament la contractació de nou funcionariat.

Actualment són 16 els col·legis professionals conveniats i d´esta manera la Diputació dona servei a aquells municipis que, degut al seu Pressupost Municipal tant reduit, no poden fer front a la contractació d´este tipus de personal qualificat en la seua plantilla. Tres dècades han passat i en tot aquest temps no ha hagut cap inconvenient en este tipus de contractacions. A més, hi ha hagut dos sentències del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) de 2009 i 2010, que desestimen les demandes de la Inspecció de Treball sobre dos arquitectes tècnics que treballaven als Ajuntaments de Caudete de las Fuentes i en Fuenterrobles respectivament.

El que és ben cert és que des de la Diputació anem a continuar lluitant en defensa d´estos xicotets municipis. Molts alcaldes i alcaldesses nous en el càrrec, des de ara fa un any, han passat per l´àrea d´assessorament municipal molt alarmats afirmant que "sempre s´ha fet d´esta manera i que no entenen el per què d´esta actuació ara". Per això, des de Diputació buscarem fòrmules perquè no podem deixar desemparats a estos pobles que no tenen els recursos, ni econòmics ni humans, per a portar endavant projectes. Això seria acabar amb el municipalisme. I com no, la gran perjudicada seria sempre la ciutadania, que no tindria els serveis per al seu benestar.

En definitiva, esta nova Diputació convençuda que s´està prestant un servei que és fonamental per als xicotets municipis, farà el que faça falta per tal de reivindicar i garantir els drets de la ciutadania i denunciar la incoherència de l´Estat a l´hora d´adoptar aquest tipus de decisions. Volem que els municipis afectats tinguen la seguretat que no estan sols, que anem a posar tots els nostres recursos humans, econòmics i jurídics per tal de buscar solucions a esta situació. Ja s´hem reunit amb el Subdelegat del Govern però sembla que no ha hagut sort. Ara bé, nosaltres no deixarem d´intentar-ho fins a arribar a una solució i continuarem reivindicant fins on faça falta el que creiem que és just.