Ara quan les últimes brases de l´incendi s´han extingit, cal fer una consideració sobre el que han sigut les causes, com s´ha desenvolupat la catàstrofe i quines són les seves conseqüències. Una vegada iniciat el foc, s´especula molt pensant si la intervenció va ser prou ràpida. Nosaltres estàvem prop i vam veure que es va actuar el més diligentment possible, el que passa és que les condicions atmosfèriques eren prou desfavorables. La nostra opinió coincident amb la immensa majoria de veïns, és que es va actuar molt correctament en la extinció del foc.

Indubtablement no podem permetre les negligències irresponsables ni els actes criminals contra la nostra Serra Espadà o qualsevol altre indret que destrueixin la natura i atempten contra la nostra supervivència. És molt estesa l´opinió de la neteja del bosc com solució per prevenir els incendis. Com les paraules són tan importants, proposem canviar el concepte, nosaltres pensem que no hi ha boscos bruts a no ser que els humans deixem deixalles en ells, en aquest cas caldrà netejar-los. El que si tenim és molts terrenys forestals joves amb molt de matoll i una continuïtat de la massa inflamable en tota l´altura de l´arbreda. En aquest cas el que proposem és una actuació responsable i supervisada pels tècnics forestals tendent a fer una restauració de la vegetació de les nostres muntanyes.

D´incendis desgraciadament en hi haurà sempre. El que hi ha que fer és procurar que cada vegada tinguem menys focs forestals, de més curta durada i poques hectàrees devastades. Però no oblidem que no hi ha fórmules màgiques per l´extinció. Per aquest motiu jo demanaria responsabilitat a aquelles persones que senyalen injustament culpables a col·lectius o entitats que res tenen a veure amb la provocació de l´incendi. Evidentment els culpables són els que provoquen el foc, i cal dir al respecte que l´incendi es va declarar fora del parc. Josep Herrero. Artana.