Vaig anar al XXXIV Concurs de teatre de la Vila de Mislata per veure l´obra L´illa misteriosa, de la companyia Faula Teatre. Jo sabia que era una obra especial. Ja n´havia vist d´algunes d´aquest grup teatral i coneixia els seus actors i actrius. Alguna de les característiques de Faula, en te moltes, és la participació nombrosa dels seus actors i actrius (de 30 a 50 persones entren i ixen de l´escenari) i cap pot quedar-se sense eixir. Tots i totes tenen algun paper i executen la seua funció. Per això és tot un art compaginar-ho i reinventar les obres com Pinotxo o crear de noves com L´illa misteriosa. Res a envejar a qualsevol grup teatral. La posada en escena, la música, denominador comú de totes les seues actuacions, el vestuari, el decorat, etcètera. Tot està pensat i repensat.

Tenint en compte que els seus actors i actrius van des del 7-8 anys fins a l´edat ben adulta i que cadascun té les seues pròpies circumstàncies particulars i singulars és de ressaltar la tasca de Paco Vals, el director i artista de Faula. L´alegria dels actors i actrius quan ixen a l´escenari és palpable, la transformació positiva dels protagonistes i el creixement com a persones que experimenten es transmet als espectadors, que si no coneixen a Faula, es queden bocabadats en veure el treball dels seus actors i actrius.

Però el més important en Faula no és agradar als espectadors, que també, són els seus components, incloent-hi a les mares d´alguns que no poden actuar per si mateixos, que es converteixen en artistes i participen com qualsevol altre. L´impressionant és veure´ls treballar tranquil·lament com si res menejant-se per un escenari memoritzat i de la mà d´algun altre actor o qui balla al ritme de la música que li marquen al braç o la cama o senzillament l´ajuden per què no puga entropessar amb els decorats. No se si he sabut transmetre les sensacions agradables que vaig sentir en veure-la, només puc dir que aniré a vore-vos en la pròxima obra que ja sé, esteu preparant. La meua sincera enhorabona a tots i totes. Encarna Cabañés Falomir. València.