Llig al diari Levante-EMV dia si i dia també, el problema al voltant dels mestres interins que no poden accedir a la Bossa de Treball per no posseir la titolació adient per a l´ensenyament del valencià i/o en valencià, i veig amb no certa estranyesa, per no dir una altra cosa, que hi ha interins que han vingut fent classe durante molts anys sense haver acreditat aquesta titolació.

En primer lloc m´agradaria dir que no entenc com l´Administració Educativa, siga del partit que siga, haja pogut deixar fer classe als esmentats mestres durant tant de temps sense tindre la titolació adequada de valencià, és a dir, sense aplicar l´article 23 de la Llei 4/1983 d´ús i ensenyament del valencià. No deixa d´ésser una arbitrària i irresponsable deixadesa de funcions per part de la Conselleria d´Educació i de la Inspecció Educativa.

En segon lloc pensé que aquesta deixadesa només ha sigut "aplicada" a l´ensenyament públic, perquè en la Concertada, des de la publicació de la llei 4/1983, se´ns obligà a tothom a realitzar els corresponents cursos de reciclatge en valencià. I només pose com a exemple al Col.legi en el qual he treballat durant 38 anys en el qual, allà pels anys 80 i 90, la pràctica totalitat de Mestres, tant d´Infantil i Primària com d´ESO i Batxillerat teníem, bé el títol de Mestres de valencià o bé el Grau Mitjà de la JCV amb el curs de capacitació per a la docència.

No entenc la postura d´estos companys que ara posen el crit al cel perquè se´ls exigisca acomplir la legalitat vigent, quan han tingut una pilera d´anys per a poder aconseguir la titolació adient (alguns, com ells mateixa reconeixen, entre 9 i 30 anys!!!)

Jo ho sent per ells, però, sense que servisca de precedent, estic molt d´acord amb Marzà en aquest sentit, perquè la Llei és per a que tots l´acomplim, estem o no d´acord amb ella, sobretot perquè la manca de formació (titolació) merma la qualitat de l´ensenyament i només ens fa falta això als valencians que no anem massa sobrats de nivell acadèmic, i més tenint en compte l´educació trilinguë que vol aconseguir la Conselleria. No em puc ni imaginar com poden fer classe de Socials, de Naturals o de Filosofia en valencià sense dominar eixa llengua. Pobres xiquets, aviats van! Rafael Bellver Galbis. València.