Podríem dir per referir-nos als atemptats de Barcelona i de Cambrils que els seus autors materials són joves, molt joves. Per arribar a executar semblant acció letal contra innocents, sembla necessària una predisposició conseqüència de l´adoctrinament via proselitisme, fanatisme i determinació d´aconseguir la màxima devastació possible contra vides humanes.

No és necessari explicar el significat del verb «destruir». Fer trontollar una societat en el seu conjunt i aconseguir inocular la por entre els habitants del lloc atacat, és l´objectiu últim d´una acció terrorista d´aquesta magnitut.

Els valors democràtics d´un Estat de Dret són inassumibles per aquells que volen imposar la seua fe i la seua doctrina per damunt de qualsevol que discrepe o pense diferent. Tanmateix a Barcelona i a l´emblemàtica Rambla, no han aconseguit més del que han fet a d´altres països on el terrorisme yihadista també ha actuat.

En democràcia la llibertat és la paraula més defensada per tothom, però sovint també la més atacada per institucions i col·lectius que s´autonomenen els més defensors d´eixa llibertat, quan no és sinó una carassa per disfressar intolerància i prejudicis.

Les majories socials són la força dels canvis al món. Ni la força de les armes, ni l´odi contra el que és diferent o el que vol ser autònom i no deixar-se trepitjar per ningú, ni manipulacions, insults, menyspreus, morts o amenaces, podran aconseguir imposar res davant la cultura de l´estima a uns valors arrelats a una forma de vida inclusiva i respectuosa.

Política i geopolítica. Religions i fanàtics religiosos. Imperialismes i nacionalismes invasors. El món és la repetició d´imposar per la força l´adoctrinament consistent en negar el pensament que qüestiona el poder militar, lingüístic i d´arquitectura institucional del poder que ostenten les èlits dominants.

L´ètica i la força de la llibertat són el respecte escrupulós pels drets humans inviolables. Drets humans que són violats cada dia amb absoluta impunitat. Carles Muñoz Soria.Mislata.