Entrevista | Ferran Martínez

"En educació primària predomina l´assetjament físic i en l´adolescència, el psicològic"

"El moment de major prevalença de l´assetjament es dóna entre els 11 i 15 anys"

07.10.2015 | 16:15
Ferran Martínez és psicóleg i formador de la Escola de Pares i Mares de Fapa-Castelló.
Ferran Martínez és psicóleg i formador de la Escola de Pares i Mares de Fapa-Castelló.

Psicòleg i formador de l´Escola de Pares i Mares de Fapa-Castelló. Ferran Martínez és psicòleg clínic i educador social i participa com a formador de l´Escola de Mares i Pares de FAPA. Aquest curs presenta una nova xarrada sobre l´assetjament escolar per assessorar a les famílies de com cal actuar i conscienciar a la comunitat educativa per poder prevenir aquest tipus de conductes.

Què s´entén com a assetjament escolar?
L´assetjament escolar és un acte d´intimidació o maltractament verbal, físic o psicològic que es dóna entre iguals de forma intencionada, negativa, repetitiva i constant al llarg del temps. L´objectiu és intimidar, humiliar, ridiculitzar, aïllar o fer el buit, sotmetre emocionalment i intel·lectualment a la víctima, per demostrar la superioritat i el poder sobre el grup de l´assetjador. Afonar l´autoestima de la víctima també comporta, de vegades, a l´assetjador, l´augment de l´autoestima o prestigi social propi.

On solen ocórrer els casos, en quins espais?
L´assetjament se sol donar en llocs on no hi ha el control dels adults, com per exemple, al pati de l´escola, el menjador, els passadissos, banys, l´eixida del centre o el carrer. A més, l´augment de les comunicacions dels estudiants mitjançant les noves tecnologies i les xarxes socials ha provocat que es dispararen els casos d´assetjament en internet o ciberassetjament.

En quina etapa educativa són més habituals aquestes conductes?
El moment de major prevalença de l´assetjament es dóna entre els 11 i 15 anys i coincideix en les etapes acadèmiques entre 5é de primària i 3r-4t de l´ESO; després va disminuint a partir d´ací. Entre un 3% i un 10% de l´alumnat ha patit assetjament en algun moment de la seua escolarització, i entre un 20% i un 30% han participat de forma directa o com a observadors. En primària el lloc de major risc de patir assetjament és el pati. En secundària, en canvi, augmenta el risc en llocs com els passadissos del centre escolar, en el temps entre classes, els banys, els carrers de l´entorn escola o en les aules, quan no està present el professorat.

Quins tipus d´assetjament es pot donar entre escolars de Primària? I entre adolescents?
L´assetjament físic és el que sol predominar en Primària. En els primers cursos, es donen cops, empentes, carxots o pessics. En canvi, en els darrers, ja es passa al maltractament verbal i psicològic, comencen els insults, les burles, els menyspreus ressaltant els defectes i posant malnoms, també els comentaris homòfobs o xenòfobs, les amenaces o rumors per debilitar la víctima, així com l´aïllament, provocant que no participe dels jocs o la relació grupal. Entre adolescents, a part d´alguna agressió física com les que hem comentat, abunda el maltractament verbal i psicològic. A més, entre els xiquets és més comú humiliar, menysprear i atemorir la víctima, mentre que entre les xiquetes la conducta predominant és l´exclusió o el buit social. En aquesta etapa, augmenta també el ciberassetjament, escampant rumors negatius, penjant fotos per humiliar o ridiculitzar la víctima o, fins i tot, gravacions de YouTube d´actes explícits d´assetjament que poden ser vistos i compartits per tots els companys i companyes del centre.

Com poden alertar els pares i mares si els seus fills o filles pateixen assetjament escolar?
Podem observar canvis d´estats d´ànim o conductes significatives com romandre més callats, poc comunicatius, ansiosos o nerviosos, alterats, malhumorats o, fins i tot, més agressius a casa. Els nervis també poden causar-los mal de cap o de panxa o provocar que inventen excuses com altres dolors i malalties per evitar anar a l´escola o l´institut. Les famílies també han de parar atenció als xiquets i xiquetes aïllats, amb pocs amics o massa tendència a tancar-se a casa sols amb jocs, l´ordinador o videoconsoles. Si el xiquet o la xiqueta presenta algun dels símptomes anteriors, cal intentar parlar amb ells i, si no volen comunicar-se, també es pot demanar ajuda a algun dels seus amics o amigues. En casos d´aïllament cal anar a parlar directament amb el professorat i avisar dels canvis emocionals, o de comportament, que el xiquet o xiqueta ha experimentat a casa.

Quins factors poden provocar que es produïsca una situació d´assetjament?
L´excessiva sobreprotecció a casa i la falta d´habilitats socials i de capacitat de relació amb altres iguals pot portar a xiquets i xiquetes a patir situacions d´abús. Per exemple, solen ser víctimes els i les escolars amb poca autonomia, menys destresa física, més dèbils o insegurs, massa impulsius, amb poca capacitat per gestionar les emocions... Són trets que atrauen els i les assetjadores, perquè els converteixen en un objectiu fàcil per intimidar o estereotipar.

Com es pot prevenir a l´escola?
En l´àmbit curricular és important treballar l´educació en valors, les habilitats socials i de resolució de conflictes, així com fomentar metodologies i estratègies que promoguen la comunicació i la cooperació grupal. A més, el projecte educatiu de l´escola ha de contemplar la prevenció de l´assetjament amb normes clares, conseqüències clares i control i transformació dels espais conflictius.

Com poden col·laborar les famílies per prevenir aquest tipus de situacions?
A través de la formació, les famílies poden aprendre estratègies per promoure la comunicació amb els seus fills i filles i l´educació amb valors, evitant tant la sobreprotecció, com la falta de límits i les conductes agressives. A casa hem de promoure la igualtat, educant en el respecte a les diferències ètniques i sexuals, l´assertivitat i la cooperació, també resulta clau ensenyar als nostres fills i filles a gestionar les emocions, resoldre conflictes i comunicar-se. També és molt important establir una bona comunicació amb el centre educatiu i l´AMPA, per poder rebre formació i suport.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Castelló

La UJI justifica los despidos del Provincial por la sobredimensión

El informe de la UJI basa la decisión de no crear plazas estructurales en la sobredimensión de la...

La diputación explorará la vía jurídica para «derribar» los despidos

El presidente, Javier Moliner, considera que el Plan Funcional no es válido por no estar aprobado...

El PSPV pide ahora a la diputación que participe en el rescate de la AP7

El PSPV pide ahora a la diputación que participe en el rescate de la AP7

La institución provincial y varios ayuntamientos bonificaron a los camiones de 2004 a 2006

El ayuntamiento potencia mesas interculturales para reforzar la convivencia

La Concejalía de Bienestar Social del Ayuntamiento de Castelló ha decidido potenciar las mesas de...

Castelló lanza la primera lanzadera de empresas cooperativas

El equipo de gobierno de Castelló presentará mañana la lanzadera de empresas cooperativas en las...

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 

Suscriptor | Comunitat Valenciana

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Multas de hasta 100.000 euros para apartamentos ilegales

Turismo da rango de ley a las sanciones a las páginas web que comercialicen viviendas no inscritas...

Blanqueries defiende la abstención técnica en la comisión gestora

Ximo Puig reclama diálogo y una alianza con los socialistas catalanes: «Estoy por no romper nada»

El PSPV se abstiene con matices

Ábalos se ofrece a ser uno de los once necesarios diputados abstencionistas si así la dirección...

El Consell introduce el requisito lingüístico por primera vez en una bolsa de interinos

El Consell introduce el requisito lingüístico por primera vez en una bolsa de interinos

Presidencia regula la orden para contratar interventores en ayuntamientos y especifica que deben...

Enlaces recomendados: Premios Cine