Quantes hores d´estudi a casa són recomanables per a cada etapa educativa?

Les hores d´estudi depenen de l´edat. S´han de complir perquè si s´excedeixen, es pot provocar esgotament i desmotivació als xiquets i xiquetes. Per exemple, entre tercer i quart de primària és recomanable mitja hora d´estudi a casa, entre quart i sisé una hora, de primer a tercer d´ESO una hora i mitja, de tercer a quart dos hores i en Batxillerat a partir de dos hores. Els xiquets i xiquetes que no porten deures també és recomanable que complisquen uns horaris per crear rutines de treball i poden dedicar el temps a preparar-se els materials o llegir. D´aquesta manera, també podem evitar que ens diguen que no tenen deures per evitar el temps d´estudi i dedicar-lo al joc.

Què pensa sobre els deures? Van massa carregats de feina els xiquets i xiquetes?en quins espais?

Actualment, les xiquetes i els xiquets van massa carregats de deures. Jo no hi estic a favor d´excedir les hores d´estudi recomanades per a cada edat, però sí que cal crear rutines perquè quan siguen més grans sí que necessitaran un espai de temps per dedicar a l´estudi a casa.

Quin ambient de treball cal crear per a afavorir l´estudi?

És important, per exemple, condicionar els nostres fills i filles perquè estudien sempre al mateix lloc i que tinguen tots els materials al seu abast per evitar distraccions. Ha de ser un espai tranquil, mai han de fer deures ni al menjador, ni a la cuina, perquè, encara que s´apague la televisió, tenen massa distraccions: la gent de casa entrant i eixint, els germans i germanes... Alguns estudis també recomanen que beure aigua durant el temps d´estudi és beneficiós per a la concentració.

Com es poden optimitzar les hores de treball a casa?

Les hores d´estudi es poden optimitzar creant un hàbit de treball i un bon ambient a casa. És el mateix que quan van a dormir, hem d´establir uns horaris fixos per crear hàbits.

Com es pot motivar a l´estudi?

El més important és interessar-se per allò que estudien a classe, preguntar-los i fer activitats relacionades amb la matèria perquè entenguen que allò que estudien ho poden aplicar a la vida real, que s´adonen que són coneixements útils. Per exemple, si estan estudiant la suma i la resta, poden anar a comprar i encarregar-se de pagar i rebre el canvi, i, si estudien els planetes, es pot veure en família alguna pel·lícula relacionada o fer alguna activitat o visita en la qual es tracte el tema.No obstant això, per mantenir els nostres fills i filles motivats hem de tenir cura de fomentar la seua autoestima, és a dir, hem de tenir en compte el seu esforç no els resultats. Hem de premiar l´esforç i no centrar-nos amb el fet negatiu perquè podem crear frustració i desmotivació. Hem de reforçar sempre el punt positiu i tractar de canviar els resultats negatius comunicant-nos amb els xiquets i xiquetes i donant-los alternatives.

Quin tipus de reforços es poden utilitzar per motivar als xiquets i xiquetes?

Els reforços, els que utilitzaríem en una economia de fitxes que és l´eina que s´utilitza per gestionar-los, poden ser tangibles (materials) o intangibles (emocionals). Els darrers, els emocionals, són els més recomanables i els que solen agradar més als xiquets i xiquetes. És important saber què volen i potenciar els reforços intangibles que poden consistir, per exemple, a passar temps fent activitats en família com excursions, eixides, visites o temps de joc. A més, també hem de diferenciar entre qualitat i quantitat, no per programar als nostres fills i filles més hores d´estudi, tindrem millor rendiment. De la mateixa manera, si passem tot el dia amb els nostres fills i filles tampoc vol dir que estiguem compartint el nostre temps amb ells. Val més una hora de joc o compartida en qualsevol activitat amb ells i elles que estar tot el dia a casa compartint espai amb ells. Els xiquets i xiquetes necessiten la nostra atenció i que compartim temps real amb ells.

Quines són les principals errades que solen fer les famílies a l´hora d´enfrontar-se al temps d´estudi dels xiquets i xiquetes? Com es podria corregir?

Una de les principals errades de les famílies consisteix a comparar el seu fill o filla amb la resta o amb els seus propis germans i germanes. Hem de tenir en compte que cada xiquet o xiqueta té un ritme d´adquisició de coneixements i de treball. Així, és molt important, per no danyar l´autoestima dels xiquets i xiquetes, que no els atabalem amb el que fan malament, perquè així els predisposem a fallar. Com hem explicat abans, és molt important potenciar el que és positiu, premiar l´esforç i buscar en comú, amb els xiquets i xiquetes, solucions per millorar els fets negatius.

Quin tipus d´habilitats han de desenvolupar les famílies per poder atendre les necessitats de les seues filles i fills a l´hora d´estudiar?

Moltes vegades es tendeix a pensar que si les famílies no tenen estudis, no podran atendre les necessitats dels seus fills i filles a l´hora de fer els deures o estudiar. Això no és així. Els pares i mares no som mestres, només hem d´afavorir l´ambient d´estudi a casa, creant rutines i habilitant-los un espai i suport. Els dubtes acadèmics els ha de resoldre el professorat. Així mateix, mai hem de resoldre els deures dels xiquets i xiquetes perquè això és la seua feina i també permet veure al professorat si el xiquet o xiqueta ha entés bé la matèria o necessita més suport. Sovint, gran part de l´alumnat porta els deures correctes a classe, però després no tothom aprova.

Quines pautes d´estudi recomanaria per als i les estudiants de Primària? I de Secundària?

Quan els xiquets i xiquetes són més menuts sobretot s´han d´establir rutines però a partir de cinqué i sisé de Primària cal començar a introduir tècniques d´estudi, com l´elaboració d´esquemes, resums, el treball amb regles mnemotècniques com estratègies de memòria visual. En aquest sentit és important destacar que no tots els xiquets i xiquetes necessiten estar quiets per estudiar, hi ha qui necessita moure´s o prefereix escoltar gravacions amb el temari o enganxar pòsits, dibuixar... S´ha de buscar quines són les tècniques més adients per a cada xiquet o xiqueta. Així mateix, si són molt moguts o mogudes els podem ajudar baixar la intensitat de l´activitat fent alguna activitat més relaxada amb ells i elles abans de posar-se a estudiar com, per exemple, fer un trencaclosques.