21 de octubre de 2015
21.10.2015
El món de la FAPA

Merche Claros: "Hem de tenir en compte l'esforç, no el resultat"

"Els xiquets i xiquetes necessiten la nostra atenció i que compartim temps amb ells i elles", diu la psicòloga de l'Escola de Pares i Mares de FAPA-Castelló

21.10.2015 | 13:43
Merche Claros és psicòloga i formadora de la Escola de Pares i Mares de Fapa-Castelló.

Entre les xarrades que condueix aquest curs, la de tècniques d´estudi és de les que més interés sol suscitar entre les famílies. A continuació Merche Claros ens explica les principals pautes que hem de tenir en compte per donar suport
i motivar els nostres fills i filles a l´hora d´estudiar a casa.

Quantes hores d´estudi a casa són recomanables per a cada etapa educativa?
Les hores d´estudi depenen de l´edat. S´han de complir perquè si s´excedeixen, es pot provocar esgotament i desmotivació als xiquets i xiquetes. Per exemple, entre tercer i quart de primària és recomanable mitja hora d´estudi a casa, entre quart i sisé una hora, de primer a tercer d´ESO una hora i mitja, de tercer a quart dos hores i en Batxillerat a partir de dos hores. Els xiquets i xiquetes que no porten deures també és recomanable que complisquen uns horaris per crear rutines de treball i poden dedicar el temps a preparar-se els materials o llegir. D´aquesta manera, també podem evitar que ens diguen que no tenen deures per evitar el temps d´estudi i dedicar-lo al joc.

Què pensa sobre els deures? Van massa carregats de feina els xiquets i xiquetes?en quins espais?
Actualment, les xiquetes i els xiquets van massa carregats de deures. Jo no hi estic a favor d´excedir les hores d´estudi recomanades per a cada edat, però sí que cal crear rutines perquè quan siguen més grans sí que necessitaran un espai de temps per dedicar a l´estudi a casa.

Quin ambient de treball cal crear per a afavorir l´estudi?
És important, per exemple, condicionar els nostres fills i filles perquè estudien sempre al mateix lloc i que tinguen tots els materials al seu abast per evitar distraccions. Ha de ser un espai tranquil, mai han de fer deures ni al menjador, ni a la cuina, perquè, encara que s´apague la televisió, tenen massa distraccions: la gent de casa entrant i eixint, els germans i germanes... Alguns estudis també recomanen que beure aigua durant el temps d´estudi és beneficiós per a la concentració.

Com es poden optimitzar les hores de treball a casa?
Les hores d´estudi es poden optimitzar creant un hàbit de treball i un bon ambient a casa. És el mateix que quan van a dormir, hem d´establir uns horaris fixos per crear hàbits.

Com es pot motivar a l´estudi?
El més important és interessar-se per allò que estudien a classe, preguntar-los i fer activitats relacionades amb la matèria perquè entenguen que allò que estudien ho poden aplicar a la vida real, que s´adonen que són coneixements útils. Per exemple, si estan estudiant la suma i la resta, poden anar a comprar i encarregar-se de pagar i rebre el canvi, i, si estudien els planetes, es pot veure en família alguna pel·lícula relacionada o fer alguna activitat o visita en la qual es tracte el tema.No obstant això, per mantenir els nostres fills i filles motivats hem de tenir cura de fomentar la seua autoestima, és a dir, hem de tenir en compte el seu esforç no els resultats. Hem de premiar l´esforç i no centrar-nos amb el fet negatiu perquè podem crear frustració i desmotivació. Hem de reforçar sempre el punt positiu i tractar de canviar els resultats negatius comunicant-nos amb els xiquets i xiquetes i donant-los alternatives.

Quin tipus de reforços es poden utilitzar per motivar als xiquets i xiquetes?
Els reforços, els que utilitzaríem en una economia de fitxes que és l´eina que s´utilitza per gestionar-los, poden ser tangibles (materials) o intangibles (emocionals). Els darrers, els emocionals, són els més recomanables i els que solen agradar més als xiquets i xiquetes. És important saber què volen i potenciar els reforços intangibles que poden consistir, per exemple, a passar temps fent activitats en família com excursions, eixides, visites o temps de joc. A més, també hem de diferenciar entre qualitat i quantitat, no per programar als nostres fills i filles més hores d´estudi, tindrem millor rendiment. De la mateixa manera, si passem tot el dia amb els nostres fills i filles tampoc vol dir que estiguem compartint el nostre temps amb ells. Val més una hora de joc o compartida en qualsevol activitat amb ells i elles que estar tot el dia a casa compartint espai amb ells. Els xiquets i xiquetes necessiten la nostra atenció i que compartim temps real amb ells.

Quines són les principals errades que solen fer les famílies a l´hora d´enfrontar-se al temps d´estudi dels xiquets i xiquetes? Com es podria corregir?
Una de les principals errades de les famílies consisteix a comparar el seu fill o filla amb la resta o amb els seus propis germans i germanes. Hem de tenir en compte que cada xiquet o xiqueta té un ritme d´adquisició de coneixements i de treball. Així, és molt important, per no danyar l´autoestima dels xiquets i xiquetes, que no els atabalem amb el que fan malament, perquè així els predisposem a fallar. Com hem explicat abans, és molt important potenciar el que és positiu, premiar l´esforç i buscar en comú, amb els xiquets i xiquetes, solucions per millorar els fets negatius.

Quin tipus d´habilitats han de desenvolupar les famílies per poder atendre les necessitats de les seues filles i fills a l´hora d´estudiar?
Moltes vegades es tendeix a pensar que si les famílies no tenen estudis, no podran atendre les necessitats dels seus fills i filles a l´hora de fer els deures o estudiar. Això no és així. Els pares i mares no som mestres, només hem d´afavorir l´ambient d´estudi a casa, creant rutines i habilitant-los un espai i suport. Els dubtes acadèmics els ha de resoldre el professorat. Així mateix, mai hem de resoldre els deures dels xiquets i xiquetes perquè això és la seua feina i també permet veure al professorat si el xiquet o xiqueta ha entés bé la matèria o necessita més suport. Sovint, gran part de l´alumnat porta els deures correctes a classe, però després no tothom aprova.

Quines pautes d´estudi recomanaria per als i les estudiants de Primària? I de Secundària?
Quan els xiquets i xiquetes són més menuts sobretot s´han d´establir rutines però a partir de cinqué i sisé de Primària cal començar a introduir tècniques d´estudi, com l´elaboració d´esquemes, resums, el treball amb regles mnemotècniques com estratègies de memòria visual. En aquest sentit és important destacar que no tots els xiquets i xiquetes necessiten estar quiets per estudiar, hi ha qui necessita moure´s o prefereix escoltar gravacions amb el temari o enganxar pòsits, dibuixar... S´ha de buscar quines són les tècniques més adients per a cada xiquet o xiqueta. Així mateix, si són molt moguts o mogudes els podem ajudar baixar la intensitat de l´activitat fent alguna activitat més relaxada amb ells i elles abans de posar-se a estudiar com, per exemple, fer un trencaclosques.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine