Mestres de la II República

Part d'aquest professorat segueix sent desconegut per les noves generacions de mestres i per la ciutadania en general a la província de Castelló. I és necessari omplir aquest oblit

03.05.2016 | 18:14

Tots els mestres i les mestres que apareixen en aquest article es caracteritzen per la seua sòlida formació i, a més, per generar pràctiques innovadores en les seues aules, des del compromís social lligat a la responsabilitat ciutadana

La recuperació educativa de les mestres i dels mestres que al llarg de la II República van ser l'avantguarda de la innovació educativa a Castelló, és una necessitat des de la història local de l'educació, en primer lloc com a recuperació d´una part de l´autoconsciència històrica i de l'autoestima ciutadana, lligades a la recuperació del patrimoni cultural, educatiu i social valencià i, en segon lloc, des de la construcció del desenvolupament comunitari ciutadà per l´absoluta actualitat de moltes de les seues accions educatives.

Tots els mestres i les mestres que apareixen en aquest article es caracteritzen per la seua sòlida formació i, a més, per generar pràctiques innovadores en les seues aules, des del compromís social lligat a la responsabilitat ciutadana. Part d'aquest professorat segueix sent desconegut per les noves generacions de mestres i per la ciutadania en general. I és necessari omplir aquest oblit.

Trobem un grup de mestres rellevants, nascuts a Castelló capital o província però que no foren mestres a Castelló. L´any 1934 Vicente Valls Anglès (Vinaròs 1896-Madrid 1962) va ser nomenat cap de Secció del Museu Pedagògic Nacional de Madrid, càrrec compatible amb el seu treball de professor numerari de les Escoles Normals de Magisteri primari i d'Inspector de Primera Ensenyança en Madrid. Podem remarcar la difusió cultural de les 39 biblioteques creades pel moviment de Missions Pedagògiques a Castelló, cada biblioteca tenia 100 volums, bàsicament lligats a l'educació de persones adultes. El Museu del Poble l´any 1966 va fer huit recorreguts: Vinaròs, Sant Mateu, Albocàsser, Llucena, Nules i Viver.

Altra castellonenca, Enriqueta Agut Armer (Castelló 1912-Mèxic 1998), anomenada «la palometa del Front Popular», va ser la mestra republicana i feminista amb més projecció pública a la II República i la dona que més missions de les «Missions Pedagògiques» va fer (Terol, València i Conca). Feminista activista va ser secretària de l'Agrupació Femenina de Dones Antifeixistes i redactora de la revista Pasionaria.

Un primer grup de mestres , treballadors a les comarques de Castelló, està vinclat a l´educació en valencià, lligada a la identitat cultural. Aquests mestres valencianistes són Carles Salvador (1893-1955); Francesc Boix Senmartí (Benassal, 1901-Torreblanca, 1933), mestre a Castellfort; Enric Soler i Godes (Castelló de la Plana, 1903-València, 1993), mestre a Sant Joan de Moró, i Antoni Porcar Candel (Castelló, 1904-Vinaròs, 1947), mestre a Canet lo Roig. Els tres primers van participar l´any 1932 a l´Escola d´Estiu a Barcelona. Els quatre van treballar plegats a les Colònies escolars organitzades per la Societat Castellonenca de Cultura l´any 1933 a Albocàsser dirigides per Carles Salvador.

Carles Salvador fins l´any 1934 va ser mestre a Benassal i després a Benimaclet. És responsable de la introducció del valencià a l'escola amb anterioritat a la República. Responsable de la redacció definitiva de les Normes de Castelló (1932) amb Lluís Revest, publicades al Vocabulari Ortogràfic. Va impartir la conferència «El bilingüisme» a les Jornades Pedagògiques de la Federació de Mestres de Llevant de l´any 1932 a Castelló. És autor dels cursos de llengua publicats en primer lloc al setmanari El Camí i , després, editats en forma de llibres amb el títol Lliçons de Gramàtica. Volum I. Ortografia Valenciana amb exercicis pràctics (1934) i Lliçons de Gramàtica. Volum II. Morfologia Valenciana amb exercicis pràctics (1935). L´any 1951 va publicar la Gramàtica Valenciana. Francesc Boix mor l´any 1933, molt jove; ha rebut un homenatge de la societat Maestrat Viu.

El segon grup de mestres van vindicar l´escola en valencià però, a més, són innovadors didàctics educatius. Parlem del grup de mestres freinetistes castellonencs, seguidors del pedagog Célestin Freinet i el seu projecte antiautoritari, que inclou -a més dels esmentats Enric Soler i Godes i Antoni Porcar Candel -, a Ramon Ramia, (fins l´any 1930 mestre a les Coves de Vinromà i Almassora) i Joaquín Osset Merle (València 1893-Terol 1936) mestre a Vistabella.

Més enllà de l´ensenyament
Enric Soler i Godes va anar més enllà de l´ensenyament de la llengua: és responsable de la introducció dels mètodes de Freinet a les comarques del nord del País Valencià en el treball del valencià a l´escola i va publicar la revista Sembra, elaborada i impresa pel seu alumnat. La Universitat Jaume I compta amb una Fundació que porta el seu nom, l'objectiu de la qual és promoure les relacions entre la Universitat i altres nivells de l'ensenyament i el foment de la investigació pedagògica.

Antonio Porcar i Candel, defensor de l´ensenyament en valencià, destinat a l´escola rural de Fórnols de Cadí, va contactar amb el grup de renovació pedagògica lleidatà Batec. L´any 1933 és destinat a Canet lo Roig i, amb la impremta freinetiana, crea la revista Ibèria. El curs 1935-36 va aconseguir el trasllat a Vinaròs i va impulsar una nova revista, Gavina.

Un tercer grup de mestres són els i les mestres racionalistes, defensors de l´educació llibertària de Ferrer i Guardia. A les comarques de Castelló podem parlar de Francisco Fuertes Antonino (Vall d´Uixò ,1884-1953), i de tres dones mestres. La primera , una mestra d´avantguarda, Francisca Sanchis Ferrer (València, 24 d'abril de 1896 - València, segle XX) fou mestra a Pina de Montalgrao. Les altres dues castellonenques són membres de l´Agrupació «Mujeres Libres»: Pilar Grangel Arrufat ( Castelló 1893-Montpellier 1987) i Matilde Escuder Vicente (1913 Vilafranca-2006 Thil /França) no van treballar a Castelló però la seua trajectòria educativa és important.

Francisco Fuertes va ser Secretari de l'Associació de Professors Racionalistes a València i professor de l'Escola Moderna a València (1907-1909). Posteriorment treballa a l´escola pública i crea diversos materials didàctics. El seu pseudònim a la premsa castellonenca i nacional, en la seua tasca de difusió pedagògica és Emilio Ratti.

Francisca Sanchis va estudiar a València a la Institució per a l'Ensenyament de la Dona, vinculada a la Institució Lliure d'Ensenyament (ILE), que practicava un ensenyament lliure i actiu, i també Magisteri; es titula l´any 1918. Més tard va fer un curs de mestra puericultora a l'Escola Provincial de Puericultura. Va ser una mestra lliurepensadora i defensora del naturisme, l´any 1922 el seu primer destí va ser l´escola de Pina de Montalgrau. Mestra republicana amb una biografia fascinant.

Pilar Grangel, pedagoga i militant anarcosindicalista, va ser responsable de la racionalista Escola Pestalozzi a la barriada barcelonina de Sants i va dirigir l'escola del Sindicat del Ram d´Elaborar Fusta. Va participar a València l´any 1937 al Congrés fundacional de «Mujeres Libres», agrupació que va organitzar 21.000 dones obreres i camperoles, en tota la zona fidel a la República i volia superar la subordinació cultural de les dones més vulnerables. Va escriure a la revista «Mujeres Libres». Matilde Escuder estudia Magisteri a Castelló i València, l´any 1934 obté el títol de mestra i l´any 1936 marxa voluntària a la Columna Durruti i participa al moviment col·lectivista a Mirambell. És mestra els tres anys de la guerra en l´Acadèmia de las Joventuts Llibertaries i «Mujeres Libres» d´Ontinyent. Un carrer a Sant Adrià de Besòs té el seu nom.

Quart grup
Un quart grup ho integren mestres treballadores a les comarques castellonenques, amb una biografia incompleta, dinamitzadores de l´escola rural al llarg de la II República, com Maria Saiz a Rossell o Adelina Barrés a Caudiel, on va implementar el mètode Montessori a l´ensenyament de pàrvuls.

Encara que es coneixen els noms d´altres mestres, tan sols s´ha inclòs el professorat lligat a la innovació educativa documentada. Les llistes de depuració després de la guerra ofereixen noms d´altres mestres que estarien lligats a la innovació educativa, la recuperació de la seua biografia és una tasca pendent. La majoria dels mestres i de les mestres que apareixen citats van patir per la seua ideologia educativa conseqüències com ara consells de guerra, presó, l´allunyament forçós de la seua escola per una sèrie d'anys o la separació definitiva del magisteri . També en alguns casos van patir exili o mort . La seua tasca educativa, desenvolupada en les seues aules, mereix ser recuperada i reconeguda. És un compromís de memòria històrica de l´educació ineludible.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Castelló

Imputados por dejar morir a cuatro perros en una piscina abandonada
Imputados por dejar morir a cuatro perros en una piscina abandonada

Imputados por dejar morir a cuatro perros en una piscina abandonada

La investigación apunta a que los propietarios de los canos los tiraron con vida a la balsa junto...

Cita en Castelló con Maika Makovski

Cita en Castelló con Maika Makovski

La polifacética artista actua mañana sábado en el Paranimf de la UJI para conmemorar el 8º...

El Hospital Provincial prescindirá de 17 puestos de trabajo

El gerente del centro asegura que así se pone fin a "la elevada tasa de temporalidad e...

Un jurado popular declara culpable al acusado de asesinar al exalcalde de Ribesalbes

El ministerio público y la acusación particular mantienen la petición de pena de 20 y 25 años de...

Pasado, presente y ¿PSOE?

Pasado, presente y ¿PSOE?

El partido afronta un panorama post investidura complicado por las repercusiones del voto de su...

Un recorrido ameno y divertido por la Fira d´Onda

Un recorrido ameno y divertido por la Fira d´Onda

Disfrutar del multitudinario almuerzo o acudir a las actuaciones musicales son actividades...

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine