salvem eL prat

21.05.2016 | 23:43

Tlorreblanca, un poble alegre, clar i lluminós. Limitant en el litoral per la part sud, tenim el Prat, un espai de marjals i aiguamoll surcat per canals i sèquies, i encara que era un espai hostil e inhòspit, amb eixe caràcter constat i perseverant que caracteritza les dones i homes del meu poble es treia profit d'ell; els carros pujaven carregats d'arròs, carregats de boga que després servia per fer seients de cadires i, fins i tot, muntar les enramades a les xiques el primer dissabte de maig.

Part del Prat estava conformat per basses d'arròs que de vegades significaven una font d'ingressos per a ajudar a una maltreta economia familiar. Al Prat acudien també els caçadors i pescadors al pato i a l'anguila, ja siga a la reserca d'aliments o amb fi esportiu; Els pastors portaven els bous a pasturar i fins i tot els confrares del Santíssim baixaven a fer boga per a engalanar els carrers per a la processó del Corpus.

Coneixedors de la importància d'aquest hàbitat, els torreblanquins, netejaven i desbrossaven les sèquies cada any per a que l'aigua correra i no s'estancara.

En els anys 80 es declara el Prat Paratge Natural, ja res d'agricultura, res de caçar, res de pasturar. Al Prat hi ha que protegir-lo, tenim que salvar les tortugues i els samarucs en perill d'extinció. Estic d'acord però protegir no significa tenir-lo brut, erm i sec on ni la gent ni l'ajuntament podem actuar, som espectadors en el nostre propi poble. Protegir no sols es prohibir, també es actuar i gestionar. El Prat s'ha convertit en refugi i cau de jabalís i en foco de mosquits. Ens sentim amenaçats.

Volem respectar i estimar aquest lloc, no viure de espatlles a ell. Volem dignificar-lo i explotar-lo de forma sostenible. Volem salvar el Prat i sobretot volem salvar a les persones. Esta tasca no es funció nostra, ni podem ni ens deixen fer. Confiem que aquest nou Govern de la Generalitat ens ajude i escolte les nostres necessitats. Tindre un Parc Natural es tindre una gran riquesa, sempre i quan estiga ben cuidat.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Castelló

Castellón adelanta el dispositivo especial de tráfico y seguridad para Todos los Santos

Un autobús circular conectará la Farola con los dos cementerios y se establecerán 20 puntos de...

Escribá: ´La idea no es acumular partidos sin perder sino sumar puntos´

El entrenador calificó de un "partido muy complicado" el choque contra el Eibar debido a factores...

El Eibar, un muro en Ipurua

El rival del domingo del Villarreal CF es de los equipos de LaLiga que menos goles ha encajado...

Los encantos del casco urbano de Cabanes

Los encantos del casco urbano de Cabanes

El arco romano y la iglesia de Sant Joan Baptista son dos de sus principales signos de identidad

Montón acusa al PP de «instrumentalizar» la protesta de los sindicatos del Provincial

El enfrentamiento entre Sanidad y la diputación se traslada a les Corts tras la comparecencia de...

Fomento intentará reducir de 6 a 4 meses el plazo de las obras de la A7

Fomento intentará reducir de 6 a 4 meses el plazo de las obras de la A7

El ministerio corta una calzada de la A7 en la Vall d'Uixó sólo para realizar trabajos de asfaltado

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 

Suscriptor | Comunitat Valenciana

Contenido exclusivo para suscriptores digitales
Enlaces recomendados: Premios Cine