Ja que se'm presenta l'ocasió, voldria fer una reflexió sobre un tema que em preocupa des de fa molt de temps. Ho faré des d'un doble vessant, com a polític i a la vegada com a empresari del sector del moble, que com altres sectors, degut a la crisi s'ha anat reduint.

El sector del moble era a la nostra comarca, el Baix Maestrat, un dels sectors més potents, un sector clau, social i econòmicament, que donava treball a moltes persones del nostre territori. Un sector ben dotat d'infraestructures, d'instal·lacions, de maquinària, en definitiva preparat per afrontar nous reptes que ja no han arribat. En els últims anys, s'ha vist disminuït en més del 80 %. Ha passat pràcticament a ser testimonial, ha perdut més de 3.000 treballadors, que han anat a l'atur amb les conseqüències que això comporta per a les persones i famílies afectades i per a la subsistència dels nostres pobles. He de dir que hem notat a faltar el recolzament de les administracions. En altres llocs de l'Estat s'han posat en funcionament mesures per dinamitzar aquest sector industrial que han donat bons resultats, i que han ajudat a superar la situació.

L'any 2009 la Diputació de Castelló va posar en marxa un tímid pla renove amb l'aportació del 10% del cost de l'adquisició de mobles a aquells ajuntaments que vullguessen canviar-los. L'any 2014 es va anunciar un pla, també des de la Diputació per renovar els mobles dels hotels de la província. Un pla que encara està per posar-se en marxa. De les accions portades a terme per l'administració autonòmica aquests anys arrere, més val que no en parlem. Em consta que hi ha voluntat per part de l'actual govern autonòmic, a pesar del deute de 41000 milions d'euros que ens ha deixat l'anterior govern del Partit Popular, de crear plans específics de reindustrialització, d'emprendre accions encaminades a reactivar el sector, desgraciadament tan devastat a la nostra comarca.

No ens hauríem de quedar com diu, precisament un anunci d'una important cadena de venda de mobles, sent la repúlica independiente de mi casa.