Fins ací podíem arribar

29.05.2016 | 00:55
Fins ací podíem arribar
Fins ací podíem arribar

Bilingüisme. Un gran problema que tenim amb els mitjans de comunicació és la manera com ens exotitzen i ens invisibilitzen. I un gran problema que hi ha en llengua és saber fins on podem calcar del castellà sense desnaturalitzar la llengua. El títol d'avui, si no fóra perquè l'hem sentit tantes vegades en espanyol, ni entendríem què vol dir

La història d'avui arranca en una terrassa qualsevol de Castelló, d'aquestes que abunden per la ciutat. No sóc massa de prendre café perquè preferisc altres líquids, però, de vegades, l'hora, la companyia o la circumstància, t'hi obliguen.

Continuem. Sóc a la terrassa i se m'acosta una cambrera (per l'accent, intuïsc que és sud-americana). «¿Qué desea?» Café, responc. «¿Solo?» Li ho afirme amb dos moviments de cap. Me'l du. En bec. Em creme. I el cervell comença a grinyolar. Des de quan, a Castelló, la gent demana «café sol»? O, formulada d'una altra manera la pregunta, si tu demanes «café», diccionari en mà, què ha d'entendre que vols la persona a qui li l'has demanat?

Dos idees (o «prejudicis», em podrà reballar algun polític supremacista) em vénen al cap: la primera és que la situació del bilingüisme a la valenciana ha consolidat la creença d'àmplies capes de l'emigració (espanyola o no) que el bilingüisme és un salconduit per a viure en castellà sense fer cap esforç d'aproximació a la llengua del país. Bilingüisme vol dir que tu sàpies dos llengües perquè jo puga continuar vivint tranquil·lament en la meua. La segona idea és que som perifèrics quant a l'Estat i no centrals. Aquesta pot semblar una qüestio xorra, però ser central o perifèric t'ubica en una relació de poder, d'hegemonia. I ja fa massa temps que els valencians, ni com a societat ni com a grup humà, som centrals ni hegemònics. Que hi ha valencians que sí que són centrals o hegemònics i, per tant, rics i influents? Doncs sí, i sempre es donen noms com els germans Roig o l'empresari Boluda. Ara bé, el més normal és que no exercisquen de valencians, excepte per a cruspir-se una paella de llenya i ànec.

Va a ser que no

Si volem evitar que els cafés, a partir d'ara s'hagen de demanar «sols», que quan demanes paella inevitablement et duguen pa o que expressions que esmussen les orelles com la que encapçala aquest apartat proliferen en les converses, hauríem de tindre una indústria audiovisual pròpia que ens fabricara i ens submergira en referències culturals pròpies. Alerta! No propose cap autarquia cultural, d'altra banda impossible amb la globalització actual, però una indústria audiovisual pròpia és estratègica en una societat moderna ja que produeix continguts culturals (i, òbviament, polítics).

Al capdavall, el poder sempre ofereix una oferta determinada i no una altra. I això mai no és una casualitat. Per això, en les pantalles valencianes es fan més familiars els escenaris de Nova York i els de Madrid que no els de Xàtiva o Cocentaina, per no dir els de Barcelona o Palma (o algú encara és tan babau que creu que la prohibició de veure TV3 al País Valencià és una casualitat?). Per al centre, els de la perifèria som uns nadius exòtics, o, simplement, uns aborígens invisibles, inexistents. Som la seua platja, el seu xiringuito i dispensador de farlopa, amb discoteques per a tronistes i on, com a Arcàdia feliç on habita el bon salvatge, no mai fa fred.

La final de les estelades

Els mitjans de comunicació tenen una importància capital en la conformació d'un imaginari col·lectiu procliu a l'acceptació de l'statuo quo espanyol. Conformen la nova església de la comunitat espanyola. Si eres seguidor del Barça de futbol, no t'estic dient res que no sàpies. Ha tingut més minuts en les televisions l'adéu d'Arbeloa del Reial Madrid que l'obtenció de lliga i copa per part del Barça. En la mateixa línia de raonament, la corrupció, per exemple, acostuma a ser «perifèrica», sovint «mediterrània» i la virtut «central». El cas Gürtel és una trama corrupta amb seu central a Madrid. No hi hauria hagut «trama valenciana» de la Gürtel sense les complicitats creades amb el carrer Gènova de Madrid, ja que el cas Gürtel té el seu epicentre a Madrid i Galícia. En voleu una altra? Per a un diari d'abast estatal, Urdangarín no era el gendre del rei, sinó «el exjugador de balonmano del Barça».

Ja ho deia Marx: «La classe que controla els mitjans de producció material controla alhora els mitjans de producció intel·lectual». El centre ostenta el poder d'una manera subtil, de tal manera que esdevé naturalitzat. Poden ser «nacionals» alhora que explícitament «no nacionalistes». És aquest un nacionalisme banal, és a dir, rutinari, invisibilitzat. Tornem al café del principi. No puc confirmar si la cambrera és de Veneçuela, la mare de tots els mals actuals, però la pròxima vegada que em diga «Sol?», li diré: "No. Canvia-m'ho per una cassalla, templà».

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Castelló

Castelló realiza primer envío de la temporada de cítricos a EEUU

Más de 80% de la fruta que exporta la Comunitat Valenciana a norteamérica sale del Puerto de...

El aeropuerto de Castelló se promociona en Munich y Stuttgart

Hay previstos encuentros con turoperadores y compañías aéreas para abrir mercado fuera de la...

Detenido un joven acusado de vender entradas falsas para el Rototom

Detenido un joven acusado de vender entradas falsas para el Rototom

Está acusado de estafar alrededor de 600 euros

El Tau Castelló decidirá mañana si juega ante el Cáceres tras su accidente

El Tau Castelló decidirá mañana si juega ante el Cáceres tras su accidente

El entrenador Toni Ten reconoce que "el estado físico en general de la plantilla es un poco malo y...

Castelló necesita psiquiatras y psicólogos para mejorar la atención en salud mental

Castelló necesita psiquiatras y psicólogos para mejorar la atención en salud mental

Afdem estima que la provincia cuenta con menos de la mitad de los profesionales adecuados para una...

Alumnos del instituto represaliados durante la Guerra Civil y el franquismo

Alumnos del instituto represaliados durante la Guerra Civil y el franquismo

El golpe de estado del general Franco contra la República representó inmediatamente con la guerra,...

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 

Suscriptor | Comunitat Valenciana

Contenido exclusivo para suscriptores digitales
Punset se lanza a la carrera por liderar Ciudadanos

Punset se lanza a la carrera por liderar Ciudadanos

El sector afín a la eurodiputada quiere dar batalla en el congreso de finales de año para reflotar...

El salto del papel al libro digital

El salto del papel al libro digital

El instituto Balears de Valencia apuesta por mejorar las competencias en las Tecnologías de la...

Un acuerdo con Cuba permitirá formar médicos y colaborar en investigación

Un acuerdo con Cuba permitirá formar médicos y colaborar en investigación

La cooperación se centraría en el desarrollo de medicamentos y el control de plagas tropicales

Vicent Cucarella: ´El Consell perdió su autonomía el día que pidió el rescate del FLA´

Vicent Cucarella: ´El Consell perdió su autonomía el día que pidió el rescate del FLA´

El Síndic Major de Comptes asegura que "todos los años dejamos de ingresar entre 800 y 1.000...

´Vivir es tomar partido´. Así vuelve el PSPV de Ferraz

Puig se suma a la corriente mayoritaria pero se mantiene en silencio para no molestar a sus socios...

Enlaces recomendados: Premios Cine