Totem i codony

Morcillas

31.07.2016 | 13:27

La «morcilla de Burgos» (així, que si li diem botifarra, igual es pensen que volem envair aqueixa zona de Castella) és un embotit negre xocolater, opac, amb forma de mig infinit. Ha colonitzat les cartes de bars, baretos, franquícies, restaurants, etc. i amb los «huevos rotos», «el secreto ibérico» (que no són documents de Bárcenas, ni de Blasco, ni tampoc els comptes de la Junta o el Patronat de Festes de la Magdalena, tan opacs com una morcilla de Burgos, malgrat la presumpta «transparència» de la qual fa gala el nostre Ajuntament de Castelló de la Plana») i la «cebolla caramelizada» és més ubiqua que sant Vicent Ferrer en els seus dies més gloriosos.

Jo sóc més de la botifarra de ceba nostra, de la botifarra feta amb el budell cular o de la botifarra sacsonera, però com deia aquell: de Brillat-Savarin ençà, de gustos se n'ha escrit moltíssim. On hi haja una bona botifarra de ceba fregida amb rovellonets de Penyagolosa i bona cosa d'allets, raieu-me d'enmig el Cid i els seus «mesnaderos» i «mesnaderas» i, no cal dir-ho, també a la morcilla de Burgos, que per fora és de plàstic i per dins de sang de porc i oligoelements baconerils diversos.

No obstant això, l'altre dia vam festejar l'aniversari d'una bona amiga, a la qual li vaig regalar un esborrany del famós quadre «El pipante», de Bolullés, eixe pintor detergent de l'Illa de Malta, i una altra bona amiga va portar-nos una coca de llima i ametlles que fa amb marcones de les més bones, perquè aqueixa amiga és tan fina i tan socialdemòcrata que tot ho té boníssim, tot i que s'ha comprat algun abric de dubtosa estètica a preu de tenda de Rita Barberà. Aqueixa amiga, de les coques tan celebrades (algun dia donarem la recepta), va portar-nos també una morcilla de Burgos de la qual no van quedar ni les molles, perquè ens la vam cruspir amb uns ous de guatlla fregidets i estava tot boníssim.

La nostra amiga estava una mica amoïnada perquè tenia unes quantes morcillas de Burgos que li havien portat uns amics de la província homònima i les havia congelades (a les morcillas, vull dir, no als amics). Es veu que va traure una (li queden tres més de diversos pobles burgalesos, i me n'ha promés un parell) per al sopar i quan va anar a preparar-la la morcilla li va plantar cara. No sé jo, però com que la realitat és tan surrealista, no ho posaré en dubte, que l'amiga és certa i no gens fabuladora (a més per a faules i bufes de pato, els poetes ja tenim a Esop, Samaniego, Lafontaine, etc.). Això sí, una vegada durant un viatge vaig vore aquesta amiga llegint un llibre al revés: comença pel final i en un moment s'ha llegit el llibre i sap qui és l'assassí, com acaba, etc. No se m'hi havia passat mai pel cap, però és un sistema més ràpid que les tècniques de lectura de la PNL (o programació neuromorcillística).

Descongelada que va estar la morcilla, quan ja havia pres una duresa i una consistència concordants amb la temperatura ambient, la nostra amiga, va intentar tallar la morcilla en les llesques que, convenientment fregidetes, havíem de cruspir-nos els comensals i les comensales. La «morcilla» va dir-li, sense parlar, que ta tia. La nostra amiga es va quedar una mica parada. No sabia per què la morcilla li plantava cara i es quedava allí, dreta i ufana com volent dir-li: si et penses que em llescaràs, prepara la Tizona, xata! No sap a què atribuir-ho. Jo crec que era una morcilla (Tres morcillas me enamoran, deia la poesia medieval) de transferència. Els amics que li l'havien regalada (aquesta i les altres) són de diferents pobles de la província de Burgos i rivalitzen (en sana competència conjugal) sobre quin dels seus pobles elabora millor la morcilla del poble X de Burgos. La morcilla havia fet de superconductor de l'energia intrapsíquica que destil·lava la parelleta burgalesa i des del seu subconscient d'embotit (també els embotits tenen, id, ello, ego i un cordonet) va alliberar la discussió domèstica que li feia perdre la son. La meua amiga no va fer més associacions, tot i que nosaltres, que la vam maridar amb un brut nature 1601 en vam fer unes divertides associacions cilíndriques i el·lipsoïdals (per a la qual cosa disposàvem dels ous de guatlla, lunars). Com el·lipsoïdals també són les justificacions del senyor Bellido eixe que dirigeix amb consens i transparència les festes nostrades del Magdaleniense castelloner. Tot més transparent que la pellofa prepucial d'una morcilla de Burgos, sí! Bon profit! Buenasnotxes! Bona nit!, i bones vacances!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Castelló

La vila-realense Paula Bonet vuelve con ´La Sed´

"El éxito es dedicarme a lo que me gusta aunque tenga menos repercusión", asegura la escritora

El Colegio de Ópticos denuncia que Sanidad amortice los contratos de las dos ópticos del Hospital Provincial

El colectivo apunta que estos despidos suponen el fin de la Campaña de Prevención de la Ambliopía...

Detenida por agredir y robar dinero a un anciano invidente

La empleada de hogar, de 44 años, abandonó la vivienda en la que trabajaba en Benicàssim

La UJI justifica los despidos del Provincial por la sobredimensión

El informe de la UJI basa la decisión de no crear plazas estructurales en la sobredimensión de la...

El Consell reclama a la CEC otros 700.000 € por los cursos formativos no acreditados

Este nuevo pago agrava la situación económica de la patronal de Castelló, a la que ya hace un año...

El PSPV pide ahora a la diputación que participe en el rescate de la AP7

El PSPV pide ahora a la diputación que participe en el rescate de la AP7

La institución provincial y varios ayuntamientos bonificaron a los camiones de 2004 a 2006

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 

Suscriptor | Comunitat Valenciana

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El PSPV se abstiene con matices

Ábalos se ofrece a ser uno de los once necesarios diputados abstencionistas si así la dirección...

El Consell obligará a que ´Comunitat Valenciana´ sea la marca que englobe toda campaña turística

El Consell obligará a que ´Comunitat Valenciana´ sea la marca que englobe toda campaña turística

Turismo regula en la nueva ley que el nombre de la autonomía sea obligatorio en las promociones...

Multas de hasta 100.000 euros para apartamentos ilegales

Turismo da rango de ley a las sanciones a las páginas web que comercialicen viviendas no inscritas...

Blanqueries defiende la abstención técnica en la comisión gestora

Ximo Puig reclama diálogo y una alianza con los socialistas catalanes: «Estoy por no romper nada»

Enlaces recomendados: Premios Cine