Falta patrimoni. Falten quadres i escultures propietat municipal. I n'apareixen altres que no figuren a cap mena d'inventari. Hi ha quadres catalogats, propietat municipal, que apareixen en una herència d'una família de la ciutat... Hi ha autors que es queixen amargament, perquè expliquen amb tot detall quan i a qui va fer donació de la seua obra, i ara veuen que l'obra no apareix.

Arribem a les conclusions després d'una llarga investigació. Verònica Ruiz, responsable de cultura, alarmada per la manca d'un inventari, encomana la catalogació del patrimoni municipal. Després és la pròpia policia local qui fa una nova revisió. Finalment, no es troben més d'una quarantena d'obres.

El PP es molesta. Diu que és una cortina de fum. Si es tractés d'això, o de fer mal, ho haguérem dit en plena campanya electoral, que els vull recordar, que n'hem tingut dues en pocs mesos. Es diu quan s'ha acabat el treball de catalogació. Quan s'ha parlat amb els (ir)responsables de cultura anterior per part de la policia, han dit coses tan sorprenents com que alguns es van cedir a un altre municipi... Però sense fer papers, o a Llemotges allà a la França, també sense papers. Un escàndol. Una confessió d'irresponsabilitat que afecta directament als regidors de cultura i al de patrimoni. El tema acaba a fiscalia.

Dies després fem públic que ja s'ha acabat la catalogació dels fons bibliogràfics que vam trobar en pèssimes condicions en prendre possessió. Més de 60.000 exemplars. Llibres editats fora de cap de les col·leccions existents, preus que no coincideixen amb les tarifes oficials de les ordenances, milers de CD's que no es poden vendre perquè no existeix un preu públic... Llibres fets malbé, altres que s'amunteguen sense sentit. Humitat. Brutícia. Descontrol.

Mulet i Sales ixen a contestar. Menteixen en algunes coses com allò de què s'editava per consens dels grups. I diuen autèntiques bestieses intentant justificar-se. Mulet recorda que hi ha llibres editats encara pel PSOE... Posant en evidència que en 20 anys de regidor de cultura no ho ha resolt. Sales diu que jo ja el vaig advertir l'estiu passat d'allò què havíem trobat, què no sap per què tardem un any a dir-ho! Home Vicent, no fotem! Fa un any t'ho vaig dir que ho havíem trobat, sí. El més greu és que tu havies estat quatre anys regidor de cultura i aparentment ni ho sabies. Què no havies entrat a totes les dependències de la Casa de Cultura, o de la mateixa regidoria de Cultura? En quatre anys? O és que et donava igual?

Quin poc trellat! Doncs ho diem ara, perquè Verònica Ruiz és el paradigma del rigor. Ha detectat el problema, l'ha avaluat amb tècnics, ha fet fer un inventari, l'ha fet quantificar econòmicament... I en paral·lel, ha començat a fer redactar una ordenança que permetre vendre'ls, i m'ha encomanat a mi com regidor de modernització que posem en marxa un catàleg electrònic i una botiga en línia. Una de les inversions sostenibles a les quals el PP va presentar al·legacions, perquè no només han fet una malesa en la gestió patrimonial, sinó que no volen que nosaltres ho arreglem. També ho haguérem pogut dir en plena campanya electoral... Però nosaltres ho diem quan tenim la solució. Se'n diu rigor.

Entre els llibres han aparegut els exemplars d'aquell de l'Alcalde Gimeno. Gimeno és un home al qual el PP li deu majories absolutes, i que se'l va treure de sobre de forma innoble (enviant-lo, això sí, a cobrar un sou públic en Castelló Cultural per gestionar la no nata Ciutat de les Llengües). Doncs bé, Gimeno afirma que el sorprén que haja desaparegut patrimoni de Castelló perquè no creu que tinga gaire valor ni interés artístic! Això explica l'actitud dels seus successors, i potser també explica més coses quan afig, que a ell li van robar el portàtil. Que quan va deixar de ser alcalde el deixà al despatx, i quan tornà per ell, havia desaparegut. El despatx el va seguir ocupant el PP. I ja els dic jo, que entrar al despatx d'alcaldia no està a l'abast de tothom. Ells sabran.

I rematem la setmana amb la maqueta de Calatrava d'aquell megalòman projecte de Centre de Convencions. Cap informe garantia que això millorés el turisme de congressos. Cap. I ja no érem capaços ni d'omplir l'Auditori i Palau de Congressos. (Per cert, recordem que hi ha una sentència ferma dient que el PP el va construir de forma il·legal en zona verda). Aquell projecte, junt a la VIU que havia de fer Gehry, van formar part del projecte especulatiu de Mestrets. Va arruïnar a moltes família, va disparar el preu del sòl que se'l quedà tot una UTE en fallida, mai no s'han fet ni es faran uns habitatges dels quals no hi havia informe de necessitat que els avales...i a sobre, l'operació era il·legal. Així ho han dictaminat els tribunals.

La maqueta es va presentar a la Casa dels Caragols, va viatjar a Fitur a l'estand de Castelló i va estar exposada durant mesos al rebedor de l'Ajuntament. Després semblava que havia desaparegut, però no, estava amagada i tapada amb un llençol mostós a un vestuari del Patronat Municipal d'Esports que dirigia la Portaveu popular Begoña Carrasco.