04 de septiembre de 2016
04.09.2016

Arròs al forn

03.09.2016 | 23:53
Arròs al forn

No et preocupes, benvolgut lector o benvolguda lectora, que no parlaré de política ni d'esports. Hem passat les vacances sota el sol i entre els records més memorables d'enguany figura l'arròs al forn. L'arròs al forn és aqueix símbol solar, groc amb negre de botifarres, amb un cinturó d'asteroides tot fet de cigrons i coronat, com a astre rei, per una cabota d'alls, sencera, que a Vila-real li diuen perdiueta i que m'han reservat setmana sí, setmana també.

Els arrossos al forn que m'he cruspit aquest agost passat han estat oficiats pel notable fotògraf i amic de Vila-real, Pepe Broch o José Alejandro Visente Broch, com em va dir un pardalet. Feia anys que coneixia l'obra de Pepe Broch, Josep Pasqual Broch m'ensenyava els retrats que feia, als anys '80, mentre enllestíem destarifats suplements d'estiu. Després el vaig conéixer, a Pepe Broch, per les xarxes socials i moltes nits petàvem la conversa sobre fotografies, càmeres de format mitjà o fórmules per a reveladors per a les meues pinholes o càmeres estenopeiques. Fa un temps va freqüentar menys les xarxes i li vaig dir: «Xe, Pepe, que estàs mal o tens algo que no se't veu el pèl?» i em va dir que no, afortunadament, que havia agafat un bar traspassat (Nou Bar l'Amistat, avinguda d'Alemanya, número, 1, Vila-real) i que anava de bòlit.

Així que un dimarts, sol anunciar els arrossos i les paelles a la seua fanpage de feisbuc, me la vaig pirar i allà que hi era amb el seu davantal, el seu bigotet de cendra i la mirada una mica trista, atrafegat pesant l'arròs bomba i vigilant el xup-xup del forn. Li vaig portar una ampolla de Priorat, un Maius del 2013, del Barranc de les Bruixes, i li vam fer l'honor a la segona cassola. Com que som de metallenguatges i d'afinades anàlisis, vam convindre a dir que la creïlla era una mica dolça. Fet que no li va restar brillantor a l'arròs i em vaig fer (com ja comença a ser tradicional en mi) dos plats; al segon li diem «una paletaeta», però no deixa de ser un plat amb la seua costelleta, tomata, botifarres... Ho rematem amb unes figues que suquem en el got de licor vila-realenc per excel·lència, que és el deuet, un got contundent i massís al qual li tirem aiguardent de Lehman (no de Lehman Brothers, sinó del Delta de l'Ebre). Un aiguardent de 50 graus a l'ombra, el qual com diu l'amic Nacho Brotons, fotògraf d'aquest diari, només bufa la meitat per això, perquè té 50 graus. Les figues, com Blanca Ester, la filla de Pepe, a mos redó, que si tenen cucs, són cucs de figa i això no fa mal, i l'aiguardent et renova tots els bífidus actius molt millor que un danone d'eixos de plàstic que fan ara.

Pepe Broch varia el seu arròs cada setmana: busca una costelleta fumada, prova i compara diferents botifarres, pensa en la carabassa de l'arròs al forn de Castelló i ara per a festes de Vila-real ha anunciat un arròs al forn amb pilotes de Nadal. Jo ja he reservat o millor dit, ja m'ha dit que estic convidat, perquè a les postres vénen Ripomar i Bolullés a fer el cafè amb nosaltres i ens fan dibuixets enmig de l'entaulada familiar amb Blanca, la dona de Pepe, filles, gendres i nétes... Tot això sota la mirada atenta de les seues fotografies, de quadres circulars de l'artista Arturo Doñate, etc.

Se'ns ompli la panxa de grans i després retirem a fer una becadeta. En xinès, arròs es diu kome, per això ací li diem als xiquets amb poca gana: «kome i kalla». Natros celebrem els rituals solars amb l'arròs al forn i som feliços entre els metallenguatges gastronòmics, els fotogràfics, els literaris, els etílics, etc. Així que dimarts, tornaré a fer-me un arrosset al forn amb ells i sentiré una mica de pietat per tots i totes aquelles víctimes de la tirania de la bàscula. Si voleu vindre, allà hi serem.

Buenasnotxes, bonanit!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine