Octubre

Octubre, mes de reminiscències cinematogràfiques, ens introdueix de ple en la tardor i ens convida a deixar volar la imaginació

08.10.2016 | 23:51

Els fulls d'un calendari que van passant ràpidament amb una successió de números, dies i mesos en pantalla acompanyats d'una música mecànica és una de les maneres que té el cinema clàssic de mostrar-nos la rapidesa del temps. Ahir era setembre i començava les vacances. Hui ja és octubre i m'incorpore a la normalitat. Conta Josep Pla en l'imprescindible Quadern gris que el mes d'octubre és el mes de les tertúlies, perquè la calor dispersa la gent i el fred l'aglomera. El tòpic ens diu que octubre i la tardor conviden al recolliment i a llargues passejades sobre l'estufada catifa que formen les fulles caduques. Pot ser, però. Aquest octubre, de moment, ha aconseguit una cosa inimaginable fins no fa massa a Castelló: a primera vista, els homes encara duen xancletes i les dones escot. No és una il·lusió òptica, no. Només cal observar el grup de turistes jubilats que acaben de desembarcar davant d'on assaborisc un Ricard per a comprovar que, tot i no fer ja tanta calor, vesteixen com si se n'anaren a la platja. En lloc dels calcetins amb sandàlies, podrien dur ulleres de bussejar per a no desentonar.

Aquells octubres de reminiscències eisensteinianes que ens evocaven èpoques passades que intentaren canviar el món han donat pas a uns octubres de militància escèptica i cardiosaludables, que inciten a tornar a passejar-se la ciutat. Perquè caminar i observar amb atenció una ciutat permet descobrir-la com a espectacle, desxifrar els seus enigmes i interpretar les seues claus. I així, estimat lector, en el cas que la medicina haja detectat que tens alt el colesterol, no t'apuntes a un gimnàs ni prengues iogurts amb baies de Gori. Millor ix al carrer i comença a caminar. Hauràs de triar un itinerari: per la banda d'Swann o per la banda de Guermantes, com feia el jove Marcel en eixir de sa casa a La recerca del temps perdut. I ser conscient que caminar no és un esport. Caminar a bon pas, ni que siga per la ciutat, al ritme que cadascú es marca no és un esport sinó una cosa molt més noble: és un plaer i una mostra de llibertat, una invitació a deixar vagar les idees, disfrutant de la marxa i la solitud, creuant paisatges molt diversos, deixant el pensament vagar i evocar mil idees, lluny de la gent. Camejar i passejar pels camins o carrers és saludable per a la salut, la del cos i sobre tot la mental; i d'això ens deixen testimonis des dels peripatètics grecs fins a passejants com Leopold Bloom o Stephen Dedalus.

Aquell títol de Rousseau (Las ensoñaciones del paseante solitario) que no he trobat per cap banda en valencià, evoca molt bé l'atractiu de passejar per itineraris sense un rumb fix alhora que inaugura un tipus de relats molt prolífic en el XIX. Gaudir del paisatge és un atractiu més, que s'afig al plaer del passejant o caminant; però el goig i l'alliberament del caminant és una cosa prèvia. Podem distingir entre passeigs i caminates o excursions. A una banda quedarien els relats de viatge, un viatge més o menys sentimental, més o menys exòtic, com aquelles marxes quasi que heroiques per paratges boscosos i selvàtics, descrits amb entusiasme evangèlic com els que ens va relatar el soldat d'Ondara a Un viaje a Filipinas, i els passeigs o vagabunderia per llocs propers, camps o passatges de la gran ciutat, que comenten Baudelaire o Benjamin. La virtut essencial de la marxa és l'ànim del caminant. Fins i tot, un recorregut tan mínim com el que proposa Xavier de Maistre a Viaje alrededor de mi cuarto (que, per cert, tampoc he trobat en valencià), pot tindre el seu encant, sobre tot si la breu passejada estimula la imaginació. Parle de llibres que celebren anadures en llibertat i a un bon pas per escenaris molt diversos, que ens suggereixen una mostra fantàstica d'excursions i paisatges, com també variacions en els tons de l'evocació: des de la vaga malenconia del solitari fins a la gran marxa com a expressió de la rebel·lia cívica.

Fer esport

Tornem al colesterol: si vas caminant per ciutat el més normal és que ciclistes i runners t'avancen per totes bandes. Fer esport, estar prim, menjar aliments orgànics ¿s'està convertint en un imperatiu moral, en una ideologia imposada que discrimina qui no la segueix? La cerca de la salut i el benestar individual s'està transformant en una síndrome social que genera ansietat i sentiment de culpa. Citius, altius, fortius: quin afany de superació que tenen els nostres conciutadans! Ara bé, si els haguera pegat per fer equacions i no pel running, coets a la lluna n'haguérem enviat abans de la primera guerra mundial. Tornem-hi. Caminar convida a pensar i imaginar amb la ment clara, humor elegant i llibertat. Isquem a passejar o a caminar, pensant, sols i en silenci, i deixem l'esport per als qui encara tenen uns gustos més vulgars que els nostres.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Castelló

Tres décadas de soluciones en grúas y transporte especial
Tres décadas de soluciones en grúas y transporte especial

Tres décadas de soluciones en grúas y transporte especial

La compañía gestiona la asistencia en la AP-7 entre Orpesa y Puzol, con la que mueve 6.000...

La UJI y Levante de Castelló premian a Rubén García por su artículo sobre pilota valenciana

La UJI y Levante de Castelló premian a Rubén García por su artículo sobre pilota valenciana

La universidad y el periódico mantienen su apuesta por la publicación de reportajes hechos por...

Lorenzo: «La pista estaba peligrosa»

Jorge Lorenzo (Yamaha), que terminó la sesión clasificatoria del Gran Premio de Australia en...

Detenido por almacenar en su domicilio 150.000 archivos pedófilos

Detenido por almacenar en su domicilio 150.000 archivos pedófilos

La Guardia Civil ha intervenido 3 portátiles, 2 discos duros, 4 lápices de memoria y un teléfono...

Vuelven a caer cascotes a la vía pública de una nave del polígono Imepiel

Vuelven a caer cascotes a la vía pública de una nave del polígono Imepiel

El viernes por la tarde se tuvo cortar al tráfico la avenida Europa, uno de los principales...

Emocions fortes

Emocions fortes

Els diumenges són el dia més estrany de la setmana i ja no tenen res a veure amb els de fa 40...

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


anteriorsiguiente

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 

Suscriptor | Comunitat Valenciana

Contenido exclusivo para suscriptores digitales
El diputado del PSOE Ignacio Urquizu.
Ignacio Urquizu: ´El PSOE debe salir a explicar su voto en la investidura´

Ignacio Urquizu: ´El PSOE debe salir a explicar su voto en la investidura´

«No hay tiempo para un debate democrático y de calidad para consultar a los militantes», considera...

«La C. Valenciana no puede pagar su deuda, es imposible»

«El capitalismo se basa en crecer y endeudarse y si no puedes devolver lo que debes se rompe el...

El PP de Bonig acecha a Ciudadanos

Los populares consideran clave recuperar el voto de C´s para continuar creciendo, pero también un...

Sorprenden a Tauroni y Blasco haciendo transferencias con un móvil desde la cárcel

Sorprenden a Tauroni y Blasco haciendo transferencias con un móvil desde la cárcel

El dispositivo de telefonía, que no está permitido en el centro penitenciario, estaba guardado en...

Carlos Caballero: ´En España sobraba gente dispuesta a luchar contra el comunismo´

Carlos Caballero: ´En España sobraba gente dispuesta a luchar contra el comunismo´

El experto ofreció ayer una conferencia en las Jornadas de Historia de la Hermandad División Azul

Vicent Cucarella: ´El Consell perdió su autonomía el día que pidió el rescate del FLA´

Vicent Cucarella: ´El Consell perdió su autonomía el día que pidió el rescate del FLA´

«Todos los años dejamos de ingresar entre 800 y 1.000 millones por la infrafinanciación. Desde...

Enlaces recomendados: Premios Cine