10 de octubre de 2016
10.10.2016

El Tram amfibi

09.10.2016 | 23:54

Amb l'helicòpter de Bolullés, «El pájaro de fuego», pilotat per la mona Mikomikona, el retrat a l'oli de la qual es pot contemplar a la Fundación Dávalos-Flétcher per gentilesa d'Oxfam-Intermón, eixim de la Ribera de Cabanes amb destinació Budapest, capital de Na Violant d'Hongria. La mona Mikomikona, ensinistrada a Baikonur per a pilotar tota mena de artefactes que van per terra, mar i aigua i fins i tot enginys marjaleros, pilota l'helicòpter amb mà destra i darwiniana. Ha fet seu el lema de l'Anís del Mono, el seu promès: «Soy el mejor, la ciencia lo dice y yo no miento». És cert, en un tres i no res (3 + 0 = 3) aterrem suaument a l'aeroport de Budapest-Ferihegy, que podríem agermanar amb el de la Vilanova.

Bolullés vol ensenyar-me una meravella del transport urbà que han inventat a Hongria, i de passada, les meravelles magiars d'aquell país regat pel Vesubio Azul. Tothom sap que Budapest ha estat sempre una capital capdavantera en el transport públic urbà. No de bades va tindre el primer metro del continent europeu. Només se li va avançar Londres. A Castelló de la Plana no tenim metro, ni falta que ens fa, perquè tenim també uns sistema de transport urbà capdavanter en l'empastrada mundial. M'explicaré: Tenim una estació de Renfe que és com una caixa de sabates encastada al subsòl de la ciutat. Quan la van inaugurar, l'any 2000, encara no l'havien cagat les mosques quan una gota gorda, la va inundar tota i, de no negar-se l'OTAN, a punt va esdevenir una base de submarins de caboteta nuclear. Ara no hi ha manera d'anar de Castelló a València en rodalies icarretera, tampoc que també estan d'obres. Així ens vertebren als valencians.

Després va vindre el Tram: van alçar tot Castelló amb un empastre que va costar un fotimer de milions d'euros per a no res: per a que es peguen castanyes conductors despistats i per a ser l'exemple del balafiament de diners públics en temps de crisi. Recordeu que si el nou ajuntament no posa línies noves d'autobús ni a la platja es pot anar amb el Tram, ni que la platja estiguera allà al final del Tram-Siberiano!

A Budapest són més pitos. S'hi han empescat, des de 2009, el PP ho hauria d'haver estudiat, però ja sabem com són, un Tram amfibi que és l'enveja de tot Europa i del Brexit sencer. Se'n diu «RiverRide», que traduït de l'anglès seria Cavalcada pel Riu. Ells li diuen el «Autobús Acuático» i no és perquè li entre l'aigua quan plou, sino que va per terra, pel riu i per la marjal. Adverteixen que si a Budapest veus un autobús groc i blau, no crides als bombers, ni que el Vesubio Azul estiga brut i baixe ferralla i de tot (com passa amb el nostre Riu Sec). Simplement és que passa el Tram amfibi. D'ell opinen tots cofois: Muchos opinan que nuestra ventaja más importante es que podemos entrar en el Vesubio. Nosotros consideramos más importante el hecho de que podamos también salir de él. Por ello es precisamente que les rogamos, cuando ven un autobús amarillo flotando sobre el Vesubio, no llame a los bomberos, pues «este es el autobús que puede navegar en el Danubio». I així és en efecte. Comprem els tíquets, i peguem una volteta?

Abans de capbussar-nos ens mostren les atraccions de Budapest des de terra ferma. Eixim des de la plaça d'István Széchenyi (la plaza de Roosevelt en una altra època). A tocar de l'Acadèmia de Ciències d'Hongria, i per la ruta carrer de l'Akadémia, carrer de Garibaldi, carrer de Nádor, carrer de József Attila, arribem als ravals. Seguim fins a la Sinagoga del carrer de Dohány, des d'on enfilem a Andrássy. Abans d'arribar a la plaça dels Herois contemplem l'Ópera, compten l'Octàgon (amb els mateixos costats que l'octàgon de la planta del Fadrí de Castelló!), la plaça de Kodály? Finalment, com si ens clavarem a la Basseta dels Patos de Ribalta, apuntem cap al Vesubio Blau i m'expliquen «algunas curiosidades sobre el parque zoológico y el anfibio». Sí també hi tenen granotes! Nosaltres no podríem fer un museu de la granota provincial, senyors Sales i Moliner? Xooooof!!!!! «Después de la vivencia del chapuzón bajaremos hacia el Parlamento y mientras tanto les presentaremos la Isla Margarita, el Puente de Margarita, el Castillo de Buda, el Parlamento, el Puente de las Cadenas?»

Agermanem-nos amb Budapest. Deixem els japos de banda, que són molt lluny, regidor Porcar. Fem de Castelló de la Plana un parc temàtic amfibi de granotes i granotots, verds i raucadors com el nostre Tram, i que crien! i que crien! Aprenguem de la terra nostrada de la nostra Na Violant d'Hongria, de tota sa parentel·la i de sa tia. Orgull castellonero amfibi, tram-tram! rauc! rauc! Buenasnotxes, bona nit!

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!

 
Enlaces recomendados: Premios Cine