La programació cultural de Tardor a Vila-real va presentar a l'Auditori Municipal Rafael Beltrán el dissabte 29 d'octubre «El Crèdit», un text de Jordi Galceran, autor d'obres tan emblemàtiques com «Paraules encadenades» o «El mètode Grönholm», el seu triomf més sonat, que li ha obert les portes de l'èxit internacional.

Sobre l'escenari només dos personatges al voltant d'una taula de despatx d'un banc qualsevol. Antoni, interpretat en aquesta producció per Tomàs Mestre, es dirigeix a una entitat bancària per demanar un crèdit personal. Però quan el director de la oficina, ací amb el cos i la veu de l'actor alacantí Joan Miquel Reig, veu que no té avals ni propietats per fer-li de garantia, decideix denegar-li'l.

La negativa del director de la sucursal col·loca a tots dos personatges en una situació absolutament hilarant, quan el client decideix jugar la seua última carta: si no se li s'aprova el préstec es veurà obligat a prendre «mesures de força» amb l'objectiu de desbaratar la vida del director de l'oficina.

Una gran comèdia

El resultat de l'amenaça, tan absurda com versemblant, és una gran comèdia, una sàtira que toca l'economia, la crisi, la desesperació, però també la vulnerabilitat de les vides humanes i les relacions de parella.

De l'obra representada a Vila-real el passat dissabte cal destacar-ne l'autor.Galceran demostra novament un gran olfacte per extraure de la realitat més quotidiana les seues idees teatrals i una gran capacitat per desenvolupar-les amb bon pols humorístic. Un text que d'entrada ja va sol, però que necessita una direcció afinada com la de Sergi Belbel per marcar el ritme i dosificar els moviments dels dos actors, uns esforçats Reig i Mestre, al voltant de la taula, l'única escenografia.

L'obra «El crèdit» ens planteja un teatre directe i hàbil que apunta cap a la diana de l'actualitat sense perdre de vista en cap moment l'entreteniment còmic, que predomina de principi a fi, per tal d'agradar a un públic ben ampli.

I si ho jutgem pels riures dels assistents a l'auditori municipal de Vila-real, ho va aconseguir.